petek, 13. marec 2015

Prognoza Negativa; pojave, ki za božič prepevajo o soncu!

Bilo je tisto težko jutro po katerem se vidi da petek ni bil prav nič nedolžen. Zbudil sem se težke glave in prvi pogled skozi okno ni bil nič kaj jasen. Končno sem le zbral dovolj moči in se nekako pobral iz postelje, se odpravil do okna ter zazrl v prečudovit dan. Zibajoče sem se odpravil do kopalnice si opral čeljust pobral ključe in se zapeljal proti Postojni, mestu burje in žledu. Po dobri uri sem prispel v »Adelsberg«. Sledilo je še par minut vožnje in bil sem tam, na kraju zločina. Iz prtljažnika zverine sem vzel plato piva ter pogumno vdrl skozi vrata v prostor kjer so se »rokerji« že pridno potili. Po končanem ustvarjanju so prisedli in sledil je pogovor z idejnim članom skupine Prognoza Negativa Kevinom, vokalistom in kitaristom benda. Postavo skupine pa dopolnjujeta še Andi na basu in vokalu ter David za bobni. Več si preberite spodaj.

Prognoza Negativa

1. Začetki skupine? Kdo je bil pobudnik? Ste vsi člani novinci ali ste že prej imeli svoje skupine?

Od nas treh sem bil prvi v bendu jaz. Preigravali smo punk coverje - tako se povsod začne, ne? Skozi čas smo zamenjal par članov in s tem se je zamenjal tudi stil glasbe. Na koncu smo preigravali samo še Brkove in tej zasedbi se je pridružil zdajšnji basist Andi. Ko sva nekaj časa sama preigravala sva se odločila da piščeva bobnarja in igramo še kaj drugega, tudi svoje komade. Našla sva Davida. Končno smo si lahko rekli bend. Tako da pravih izkušenj s špili in vsem tem nima nihče, z bendi pa morda jaz še največ.

2. Prognoza negativa, zanimivo ime, nam lahko navadnim smrtnikom prenapolnjenim zahodnjaške kulture obrazložite pomen imena vaše skupine?

Glede na to koliko resnosti in planiranja je v nas, si za prihodnost nismo obetali nič precej pozitivnega. Tudi na splošno je okrog nas ena sama negativnost, nič ne pelje nikamor, ena slaba napoved je vse skupaj. Če si neko besedo ponavljaš, izgubi pomen, ne zadane te več takoj, lahko pa je tudi obratno. Zato nismo Slaba Napoved ampak Prognoza Negativa - lepše se sliši, smo stilski.

3. Sami sebe glasbeno uvrščate med punk kulturo ali se nagibate bolj na »old school ex yu« rock and roll?

Vsi prihajamo iz različnih ozadij radi pa vsi vsemu prisluhnemo, tako se naša zanimanja mešajo. Zagotovo nismo rock and roll, punk smo, ampak ne prav zares. Ne vemo, naj nas drugi definirajo, nismo nobena revolucija.

4. Okej! Eno tipično vprašanje, vaši vzorniki?

Frusciante, RATM, Dylan, Mikrofonija, Havok, NOFX, Albert King, Nirvana, Niet, QOTSA, Brkovi.

5. Trenutno še niste posneli albuma, je to eden izmed načrtov/zaobljub v letu 2015?

Komadi se delajo. Ko jih bo dovolj, in ko bodo dovolj dobri, bomo posneli tiste najboljše. Morda bo to že to leto, ni pa to cilj.

6. Albuma trenutno še ni na vidiku a na spletu si lahko ogledamo/poslušamo že kar nekaj vaših komadov. Kaj nam lahko več poveste o vašem ustvarjanju? Lahko pričakujemo še kak komad? Tematika besedil? S kakšnimi težavami se največkrat srečujete pri snemanju glede na to da so vsi komadi diy?

Nekako nam je vsem skupno, da nam angleščina pri slovenskih bendih ni zanimiva, prej dolgočasna. Tako da imamo cilj pisati v slovenščini, uradni album bo celoten v slovenščini. 

Komade sem do sedaj sestavil doma ali pa prinesel »riff« na vaje in nato je sledil »jam session«. Besedila pa pišem sam. Tematika je različna, kar čutiš to pišeš, neumnosti (smeh).

Največ težav imamo s snemanjem bobnov, ker imamo samo 2 mikrofona. Ampak jih imamo na pol zanalašč, to je izziv, ni treba da je popolno, bistvo je še vedno tam. Ko bo čas za studio, bomo pa tam snemali.

Definitivno bo pa komadov še, se delajo. Slabo leto smo šele skupaj, zdaj se je šele začelo razvijati.



7. So že načrtovani koncerti?

Koncerti še niso zares načrtovani, se pa pojavljajo ponudbe. Nekatere smo zavrnili, radi bi bili pripravljeni izvesti, kar smo si zamislili, tako kot smo si zamislili. Imeli smo tudi datum za prvi uraden špil pa je bil zaradi snega prestavljen. 13. marca pa bomo le zaigrali v Prestranku.

8. Se v prihodnosti vidite v tujini?

S slovenščino se v tujini ne vidimo. Je Slovenija za tak bend še prevelika.

9. Za božič ste nas obdarili tudi z vašim prvim videospotom. Povejte nam več kaj o vaši dogodivščini? Vas zima res tako ohladi?

Ta komad je zanimiv, ker sem ga napisal popolnoma za hec dve leti preden smo sploh imeli bend. Zdaj je pa prišla priložnost in smo ga posneli in smo zraven naredili še spot in je bilo vse skupaj izredno zabavno. To je bil tudi namen spota - zabava.



10. Glede na poprejšnje komade »božična« izstopa s svojim neagresivnim pristopom, slišimo celo orglice, vas je tako zeblo?

Nas nikoli ne zebe, se znamo pogret (smeh) Kot sem že prej napisal je komad nastal pred bendom in sam ne izhajam samo iz punka in težjih ritmov. Dylan in te zadeve. Ni bil namen omiliti glasbo, taka pač je. 

11. Je videospot v celoti sneman v postojni? Ste smrekco že podrli?

Spot je v celoti posnet blizu Postojne, v Matenji vasi, če smo bolj natančni. V istem stilu kot vse do zdaj smo tudi spot v celoti sami posneli in zmontirali, podpiramo ta duh, da narediš vse sam. Sploh pa kdo ima denar za profesionalce. Smrekca stoji in raste naprej. Ko bo večja, gre pa v dile. 



Intervju je pripravil Primož Matuc.

Ni komentarjev:

Objavite komentar