ponedeljek, 30. marec 2015

ZMP: "Zgornja meja perverznosti ali z mlekom prosim!"

ZMP @ "Release Party, Port Pub"
Foto: Jernej, Giljotina.org
Pred skoraj dobrim mesecem se je v Slovenj Gradcu odvil release party oziroma kot sami opisujejo »totaln odfuk« domačih ZMP, katere so pri predstavitvi novega EPja, ki sliši na ime »Lačn srat« podprli še srbski power-trio Concrete Worms, nuklearni duo Ooral Sea ter Lemmy-ev pomladek - Rolling Bastards. Če zmešamo hardcore in rock'n'roll, ter jima dodamo ravno pravo dozo garažnega duha, metala in panka dobimo nov EP, ki so ga posneli v studio PLC in kasneje izdali pri slovenski založbi Giljotina. Bend sestavljajo Đuro na vokalu, Cockta na solo, Severin na ritem kitari, ter še edina prvotna člana; Žlica na bobnih in Čoka na basu. Z njimi sem se pogovarjal v placu za vaje v zelo, ponavljam zelo sproščenem vzdušju. Po vsesplošni debati, par pivih in pipi miru pa je nastopil še cajt za vsesplošni jam-session, ki je trajal dolgo v noč. Preberite kaj so pred tem povedali.


1. Kam segajo korenine vašega benda, kako se je sploh vse skupaj začelo?

[Čoka]: Aprila 2010 smo dobili prostor, oziroma smo na skrivaj igrali v prostorih Rolling Bastards, vse skupaj bolj za zajebancijo.

[Žlica]: Nobeden ni znal igrat, jaz sem kupil bobne in kar neki bobnal, ostali pa so se pridružili.

[Čoka]: Na prvih vajah smo bili, jaz, Žlica, Tiči in Đuro, na drugih vajah pa se je pridružil še Pok. Vmes se je zamenjalo še nekaj članov, od prvotnih pa sva sedaj ostala le še jaz in Žlica. 

2. Od kod ideja za ime?

[Čoka]: Že od samega začetka nismo vedeli kako bi se imenovali, ime je prišlo spontano, iz čistega dolgcajta. Večkrat smo se dobili na kavi, katero smo si vsi naročili z mlekom, zato smo se odločili za Z Mlekom Prosim (smeh). Kasneje pa je bivši kitarist Tiči uletel na vaje in izpljunil predlog, da bi se lahko imenovali Zgornja Meja Perverznosti. Ideja se je vsem zdela odbita, pa še k našim komadom »incest«, »samozadovoljevanje« in podobnim, je pasalo.

3. Ali imate kakšne druge projekte ali bende poleg ZMP?

[Žlica]: Z bivšima članoma, Tičijo in Pokom, se lotevamo novega projekta, ki je še v nastanku. Gre se za old school doom rock n roll - Britof, fajn zadeva, igram pa tudi pri Rolling Bastards. Drugače pa smo v sklopu ZMP imeli še neko foro, kjer je bivši kitarist Tiči šel snemat cd v Anglijo z Nero Burns, ravno v času ko smo dobili koncert, da igramo kot predskupina legendarnim The Toasters. Zato sem šel jaz na kitaro, na bobne pa je vskočil kolega Rado, eden hitrejših bobnarjev (smeh). Na vokalih je bil Ožba, na kitari pa tudi zdajšnji kitarist Severin. Imenovali smo se Tičless.

Intervju v placu, sproščeno vzdušje. Foto: Hozi

4. Kje dobivate navdih za ustvarjanje in kateri so vaši vzorniki?
 
[Čoka]: Navdih dobivamo v lajfu nasploh, drugače pa je moj vzornik pokojni Brendi, pa Vili Resnik z svojo frizuro (smeh). Drugače pa vsi punk-rock bendi, edino reggae me malo moti.
 
[Severin]: Zlatko Dobrič je zakon.
 
[Cockta]: Meni je zakon vse, metal, punk, karkoli, samo da je šus.
 
[Žlica]: V bendih kot so Dead Kennedys, Black Sabbath, Motorhead, všeč pa mi je tudi Boris Kopitar s svojo žametno vrtnico.

5. Kaj menite o Koroški sceni, ter punk sceni v Sloveniji na sploh?

[Žlica]: Na Koroškem ni zdrave scene, vsi se držijo bolj za sebe, niti ni nekega pravega prostora, kjer bi lahko bendi delovali. Kompleks na Ravnah je trenutno edini, ki še pripelje kakšen bend, ki ga je vredno pogledat, samo to je pa to bolj kot ne vse. Včasih je v Dravogradu deloval skvot Kino, kjer je bila scena zelo živa, predvsem hardcore. Trenutno pa mi v Slovenj Gradcu delamo na projektu Špajz, kar bo spet malo poživilo sceno.

[Čoka]: Ja, 101 records, imajo svojo sceno, močno (smeh). Kot je že Žlica rekel, ni neke prave scene. Veliko je bendov, ki delujejo samo poleti, drugo leto pa jih že ni več. V Sloveniji pa je drugače scena kar dobra. MKNŽ Ilirska Bistrica organizira dobre koncerte, tudi Unterhund, Čuza - Pivka, Metelkova, tako da je vse skupaj kar živo. Skoraj vsa mesta, kot je Slovenj Gradec, imajo vsaj kakšen podoben prostor, kot bo sedaj naš »Špajz.«

6. Omenili ste projekt »Špajz«, lahko poveste kaj več?
 
[Žlica]: Sestankovati smo ubistvu  začeli tukaj v prostoru za vaje nekje novembra lani, ideje za organizacijo koncertov sva z Čokanom imela seveda že prej, nekaj špilov pa smo organizirali kot bend, predvsem v MKC-ju, Fantomu in sedaj tudi v Portu.

[Čoka]: Že od nekdaj se je čutila potreba po nekem alternativnem placu, sedaj pa smo končno dobili MKC, bivši Klub Bar, kjer bo 11. aprila 2015 tudi otvoritev prenovljenega prostora, ki se bo imenoval »Špajz«. Potekal bo celodnevni koncert, vse pa je še v fazi nastajanja.

ZMP @ "Release Party, Port Pub"
Foto: Jernej, Giljotina.org
[Žlica]: Pred kratkim smo ustanovili tudi mladinsko alternativno društvo – MAD, preko katerega bomo upravljali vse dejavnosti, ki bodo potekale. Namenjene bodo tako mladim kot tudi starejšim, tako, da se jih bo lahko udeležil vsak, ki ga bo nekaj zanimalo. Odvijale se bodo razne klinike, koncerti, jam-sešni, avdio-video delavnice, skratka dogodki, ki predstavljajo neko alternativno sceno. Predvsem pa je naš namen to, da se bodo mladi, ki so v tej sceni, imeli kje družiti in ustvarjat, ne pa hodit na komercialne dogodke v Yagababo in se obnašat kot ostale ovce, kar je slabo.

7. Pred kratim ste izdali svoj prvi EP, ki ste ga posneli v Studio PLC, kako je sploh prišlo do sodelovanja? Ste pred tem posneli že kakšen CD, demo?
 
[Žlica]: Prvi cd z naslovom Samozadovoljevanje smo posneli še kot prvotna zasedba leta 2010, z Jako Kepom na vokalih, kjer je bila tudi glasba skoraj čisto drugačna, ker smo se še iskali. Naslednji cd smo posneli leta 2012 z naslovom ZMP II, no sedaj pa je tu še tretji, ep.
Do sodelovanja z Matejem oziroma studiem PLC, pa je ubistvo prišlo čisto spontano, na koncertu v Unterhundo, kjer smo se spoznali in je omenil, da ima svoj studio. Dogovorili smo se za termin, finančno je bilo tudi ful ugodno, snema se na nivoju, res profesionalno, svaka čast. No to je bilo to, plata je zunaj.

8. EP, ki ste ga izdali pri založbi Giljotina obsega 6 komadov, ki so nabiti z energijo in so močna mešanica punk in rock'n'roll-a. Kdo pri vas ustvarja glasbo, piše besedila, … ?

Nov EP "Lačn srat",  posnet v studio PLC,
izdan pri založbi Giljotina
[Žlica]: Največ besedil napiše Đuro, tut Cockta je napisal neki, drugače pa bolj kot ne vsi pišemo besedila in muziko, kdorkoli se kaj spomni. Ustvarjamo skupaj, med nami je neka kemija, štekamo se na polno, to je najbolj važno. Cockta prispeva metalske rife, Đuro ma svoje scene, ostali pa še dodamo kar je treba. Po navadi se dobimo tule v placu, kaj spijemo in skadimo, da smo vsi na istem nivoju pol pa samo gasa (smeh).

9. V petek 27. februarja ste v domačem kraju organizirali »release party« vašega EP, kjer so poleg vas nastopili še vsem dobro znani srbski power-trio Concrete worms, energični duo Ooral Sea ter Rolling Bastards. Po vzdušju sodeč je bila publika več kot zadovoljna s celotnim dogajanjem, kako je koncert zgledal iz vaše perspektive?
 
[Čoka]: To je bil eden izmed naših boljših koncertov. Vse se je dogajalo doma, tam kjer smo tudi začeli, plac za koncert smo zrihtali v bližnji gostilni - Port pub. Scena je bila zelo odbita, oder smo naredili iz palet, prostor opremili z ozvočenjem in po kritikah sodeč, smo zmagali.
[Cockta]: Stik s publiko je bil fenomenalen, špil pa itak brutalen.
[Žlica]: Pa še feršterker se je vmes vžgal, tk da je bilo res dobro, hvala vsem.

10. Boste album v živo predstavili tudi širši množici drugod po Sloveniji in morda tujini?

[Čoka]: V planu imamo več koncertov, prvi je že v kratkem. Drugače pa maja načrtujemo mini tour z Pigs Parlament, vse špile oz. datume pa lahko vidite na naši Fejsbuk strani.

11. In še končna misel, kaj menite o SAZASu?

[Vsi]: Sucks.
Cheers, intervju je pripravil Hozi.

Člani skupine:

● Đuro - vokal
● Aleks - bobni
● Severin - ritem kitara
● COCKta - solo kitara
● Čoka - bass

Diskografija:

◆ »Demo 2013« (2013, samozaložba)
◆ »Lačn srat« (2015, Giljotina)

Kontakt:

● click band on facebook! :)

Povezave:

◆ facebook
bandcamp

Prihajajoči koncerti:

● kmalu!

Ni komentarjev:

Objavite komentar