torek, 5. maj 2015

Banditi - Vnuki Kuzel na turneji

Banditi so punk rock bend iz Idrije, ki deluje od leta 2005. Najbolj poznani so po singlih Nick O'Teen, Rad bi le, New tomorrow in Walk away. Po prvi studijski plošči Society love songs (2010) je bend februarja 2014 izdal še drugi album Take the streets pri založbi Nika records. Besedila so udarna, družbeno angažirana in spodbujajo k razmišljanju z lastno glavo. Začeli so s turnejo Failed Society Rock Tour. Trenutno je potrjenih sedem koncertov. Na vprašanja sta odgovarjala Blaž Pavšič in Matej Alič.

1. Iz SSKJ: bandít -a m (ȋ) ekspr. oborožen tat, razbojnik…, s čim ste oboroženi in kaj kradete?

Pavšič: Oboroženi smo s punk rockom in krademo dolgčas …

Alič: Ali ženska srca, haha, ne, bo kar dolgčas.

2. Kdo ste Banditi?

Pavšič: Kadar smo skupaj, smo energična bomba! Matej Alič – vokal, Blaž Pavšič aka B.B. – kitara, Aleš Golja – kitara, Blaž Tratnik – bas kitara, Jernej Zajc – bobni.

Banditi. Foto: Tina Semič
3. Idrija je znana po punku. Od tam prihajajo odmevnejše skupine kot so Šund, Zablujena generacija in seveda legendarne Kuzle. Zakaj mislite, da se ravno v Idriji razvije toliko punk skupin?

Alič: Pri punku je bilo večkrat v ozadju industrijsko mesto in Idrija je od nekdaj industrijsko mesto. Energija se je prenašala iz benda na bend. Kako nam že pravijo?

Pavšič: Vnuki Kuzel!

Alič: Banditi smo samo sprejeli energijo, ki nam je bila podana.

4. So vplivi predhodnikov bili v breme ali je bila pot Banditov zaradi tega lažja?

Alič: Razlike med žanri v vseh teh skupinah so. Vpliv skupin ni bil samo vpliv na zvrst glasbe, ampak bolj vpliv na razmišljanje.

Pavšič: Vse to nam je bilo prej v pomoč kot v breme, imeli smo že začrtano pot, kako se dela glasba. Včasih so nas sicer primerjali z Zablujeno Generacijo, a to verjetno zato, ker sta naš pevec in njihov brata in imata mogoče podobno barvo glasu. V Idriji verjetno ni človeka, ki ne bi šel čez vse te bende.

5 Kdo piše besedila oziroma kako nastajajo?

Alič: Besedila pišem jaz, po navdihu. Včasih nastane besedilo na komad, včasih pred glasbeno podlago, različno …

6. Februarja lani je izšla vaša druga plošča Take the streets pri založbi Nika Records. Na plošči najdemo 12 družbeno angažiranih melodičnih punk rock komadov, katerih rdeča nit je želja po novem (boljšem) jutri. Kaj je glavno sporočilo plošče?

Alič: Ni treba, da je, tako kot je, spremembe so možne in potrebne. Da se izboljšati stanje v družbi in priti do ključnih premikov, mogoče ne toliko na družbenem kot na individualnem področju.

7. Ob izidu nove plošče je bilo povsod moč brati, da so Banditi zrastli, tako glasbeno kot lirično. Kaj se je zgodilo Banditom v štirih letih po izidu prve plošče?

Alič: Odrastli smo (smeh).

Pavšič: Kot prvič smo odrastli, kot drugič pa se je zasedba Banditov veliko spreminjala. Pri nastanku prve plošče je bila drugačna. Zdaj smo Banditi to, kar smo. Ni več napetosti v bendu, vemo, kaj bi radi, to je zdaj naš zvok.

8. Bi izpostavila kaj, na kar ste Banditi posebej ponosni?

Alič: Omenjeni smo v knjigi Sabina, avtorja Tomaža Kosmača.

Pavšič: Knjiga je izšla lani konec leta. Veliko sodelujemo z njim in hodimo na predstavitve knjige, kjer igramo v akustični različici.

9. Join me for this special occasion / Let us celebrate the mass media invasion / Enjoying the speed and false quotations / Destroy what I believe in / Picture perfect world may now set in / Hiding the real lie within / New tomorrow I'll find / New tomorrow I'll try to find (New tomorrow, Banditi, Take the streets, Nika Records, 2014). Kako vi vidite boljši jutri in ali se vam zdi dosegljiv?

Alič: Boljši jutri je. Vidimo ga povsod. Treba bo začeti delati na drugačen način, potrebujemo samo več sodelovanja in manj izkoriščanja med sabo. Kriza samo pospešuje pot do cilja k boljšemu jutri.

10. We live a life that's changing everyday / For better worse I don't know / I just know I'm not here to stay / So I'm asking you for one last chance / One last chance to know / If I should stay or go / Shout If you hear me shout if you hear me / I want you to be near me I won't go no I won't go (Shout, Banditi, Take the streets, Nika Records, 2014). Ali lahko v današnji družbi preživijo pristni odnosi oziroma ali še sploh obstajajo?

Alič: Ja, obstajajo. Pri vsem pa je ključno zavedanje, da nismo sami, da moramo sodelovati. Vsak pristen odnos se razlikuje, lahko se tudi pristno sovražimo, bistvo je iskrenost. Ta komad je ljubezenski.

Pavšič: Oooooo, romantik (smeh).

Alič: Seveda (smeh). Ta pesem govori o razpadu zveze in tistih zadnjih vzdihljajih, ko si še želiš rešiti celotno stvar. Vsak je bil vsaj enkrat v življenju v takšni situaciji.

11. Kot zadnjo pesem na plošči najdemo priredbo skupine Niet Ruski Vohun. Pri snemanju sta sodelovala tudi Borut Marolt in Robert Likar. Kako je prišlo do sodelovanja med vami in Niet in zakaj ste se odločili, da Ruskega Vohuna uvrstite na ploščo?

Pavšič: Pesem se je na plošči znašla popolnoma spontano. Ker je že na prvi plošči Society love songs ena skladba v slovenskem jeziku, smo se odločili, da dodamo tudi na ploščo Take the streets en komad v slovenščini. Vsi naši komadi so napisani v angleškem jeziku, zato nam ni ostalo drugega, kot da naredimo priredbo. Bolj za hec kot zares je nastal nov aranžma, poslali smo ga avtorju Igorju Drnovšku in banditska preobleka mu je bila všeč. Ker pa se s člani Niet tudi osebno poznamo in da bi bila skladba še bolj pristna, smo k sodelovanju povabili tudi Roberta in Boruta. Seveda sta z veseljem sprejela sodelovanje.


12. Turneja?

Pavšič: Prva turneja je bila leta 2013. Zdaj bo to že tretja. Osredotočili smo se na točno določene klube in se vsako leto vračamo.

Alič: Dodamo še kakšen nov klub, plan pa je, da kjer smo igrali, igramo še enkrat …

13. Katere države obiščete vsako leto?

Pavšič: Češko, Slovaško, Italijo …

14. Se da pri nas preživeti samo z glasbo oziroma s punk glasbo?

Pavšič: Ja, se da, z glasbo za veselice. V Sloveniji moraš biti opica na odru, da ti to prinese denar.

Alič: Punk glasbo moraš imeti rad, ker to delaš iz veselja in ne za zaslužek.

15. Prvi prihajajoči koncert?

Pavšič: 7. maj, Škisova tržnica.

16. Nova plata?

Pavšič: Je v delu.

17. Zaključna misel…

Pavšič: Imejte se radi in poslušajte Bandite zelo na glas!

Alič: Verjetno je zdaj kdo dobil sladkorno (smeh).

Pavšič: A nisem lepo povedal?

Alič: Zelo.

Intervju je pripravila: Maja Miloševič

Ni komentarjev:

Objavite komentar