petek, 8. maj 2015

Živi Zid - Kdo smo mi!?

Naslovnica
Album: Kdo smo mi!?
Skupina: Živi Zid
Žanr: pank rock
Format: CD
Datum: marec, 2015
Založba: Front Rock

Tokrat predstavljamo najnovejši izdelek štajerskega banda Živi zid z naslovom Kdo smo mi?! Fojtl in druščina so sicer že kr dolgodelujoč band, saj delujejo že od leta 1999, ko se je Franci Novak-Fojtl takrat bobnar legendarnih CZD odločil po dolgem času v roke vzeti kitaro in narediti še en vzporeden projekt.Da mu kitara ni ravno tuja je dokazoval že v davnih 80h letih pri bandu Führer.Prvotna zasedba Živega zida je bila malo drugačna,prav tako je bil stil glasbe močno podvržen vplivom CZD. No čas teče, zasedbe se spreminjajo,prav tako pa glasbeni vplivi. O današnjem Živem Zidu ne moremo več govoriti kot o kopiji Fojtlovega nekdanjega banda.

Živi Zid so baje avtohtona glasbena sorta, ki uspeva izključno v murski dolini. No ja, moramo priznati, da so fantje in dekle uspeli svoj glas razširiti tudi preko lokalnih okvirjev. Ne moremo govoriti samo o bendu, saj se na njega veže še več zadev, kot so organiziranja koncertov (legendarni Fojtlstock), delujejo pa tudi pedagoško z pomaganjem novim glasbenega ustvarjanja željnim mladcem in mladenkam.

Ker čas teče in ljudje odraščajo so člani Živega Zida v času svojega delovanja tudi odrasli, postali delavci, kmetje, mame in ateji, kar seveda tudi vpliva na njihov način razmišljanja. Odrasli pa so tudi v glasbeno - ustvarjalnem smislu,saj ne morem več govoriti o še enem CZD - jevskem pank bendu, kot so bili na začetku. Živi Zid so se v tem času razvili v čvrst (punk) rock bend z ženskim vokalom, ki pa seveda ni pozabil na svoje pank korenine. Prav Editin vokal jih dela drugačne od večine klasičnih pank bendov, ker ženski vokal ni ravno nekaj vsakodnevnega na področju pank scene na našem ozemlju (ok, imamo še Rukolo, ki pa so zgodba za sebe).


Živi Zid so svoj najnovejši izdelek "Kdo smo mi?" izdali pri založbi Subkulturni azil in na njem se nahaja 13 komadov v pank rock vzorcu, ki pa si je dovolil tudi izlete v druge glasbene smeri. V njihovo muziko prihajajo tudi elementi klasičnega rocka ter tudi kaj tršega, kot so vplivi hard corea z raznimi kitarskimi riffi, najdejo pa se tudi vplivi melodičnih pank bendov. Ampak je zadeva porazporejena dovolj dobro, da iz tega ne nastane neka solata, ampak čisto spodoben album.

Teksti so..., hmmmm?! No, kaj pa si lahko predstavljate o čem govorijo teksti komadov z naslovi kot so recimo "Prasec in prasica" in pa "Politika je kurba?" Dobro, Fojtl ima kmetijo, ampak ko berem tekst si ne predstavljam, da opisuje svoje izkušnje pri živinoreji, ampak mislim, da tako odraža svoj pogled na družbeno - kritične in socialne teme. To potrjujejo še teksti komadov kot so "Delavska", "Kraljev meč" in pa naslovnega komada "Kdo smo mi?!" Imaš pa tudi tekste z recimo temu ljubezensko, sam bi raje rekel življenjsko tematiko. In v tem se bend razlikuje od ostalih, saj teksti kažejo, da Živi Zid niso neka skupinica mulcev, ki so se odločili, da bodo naredili bend in pač špilali pank. Ampak to so odrasle osebe, ki jim je bend dodatek njihovem življenju ali pa mogoče ventil, kjer se lahko izpihajo. Skladbo "Dosadna" lahko poslušate tukaj. Naslovnica je nekaj posebnega. Ok, saj mi je jasno, da gre za kritiko današnje družbe, kjer smo počasi vsi postali potrošni material, vendar vseeno izpade malce sadomazohistično. 

Mislim, da so Živi zid izdali kr kul album in da še nimajo namena odnehat. Sem mnenja, da so bend, ki si zasluži pozornosti in podpore, Hja in še najboljše jih boste podprli, če jih pridete pogledat to soboto, 9.5. v mariborskega Gustaf-a, kjer igrajo v okviru Punkrock koridora.

Živi Zid

Živi zid na albumu so:

Franci Novak - Fojtl
Edita Lindner
Uroš Lindner
Boštjan Hozjan - Boško
ter na solažah še Smon Belcl ter Mario Pevec.

Piše: Sašo Kolarić

Ni komentarjev:

Objavite komentar