nedelja, 28. junij 2015

U Zmajevom Gnezdu - VI kategorija

Punk rock kolektiv U Zmajevom Gnezdu so navrgli novi album, ki nosi naslov VI kategorija. Izdaja je izšla v samozaložbi konec maja, na njej pa je zbranih deset štiklov. Album lahko poslušate preko bandcampa tukaj, kjer ga je možno po načelu »name your price« tudi povleči na vaše elektronske naprave. Pred tem so izdali še album »Smrt fašizmu - Sloboda Čelik 2:0« (2012) in EP »Avanture sa Štranda« (2013).



Člani skupine U Zmajevom Gnezdu prihajajo iz mesta Obrenovac, ki se nahaja v bližini Beograda. Ampak to niti ni tako pomembno, pomembno je, da skupina glasbo ustvarja s srcem in željo po sporočanju. Ekipa se je zbrala leta 2008, ime pa so si nadeli po enakoimenskem filmu iz leta 1973, v katerem glavno vlogo igra borec Bruce Lee.

Današnji čas je idealna priložnost, da se bandi skozi glasbo izrazijo o aktualnih političnih in družbenih razmerah. No, verjetno tega materiala niti ne bo nikoli zmanjkalo, če smo iskreni, kritika pa je vedno dobrodošla, vsaj v punku. Pesmi so prežete s kritiko na račun stanja v državi in njenih (političnih) elit, katerim so ljudje verjetno zadnja skrb. Glavno sporočilo se glasi: »Neću levo, neću desno, sve je isto sranje, svojim putem idem, pravo kroz ekstremne dane.« Verz iz pesmi »Levo-Desno«, ki se nanaša na kritiko obstoječih političnih strank, ki že leta lomastijo po državi. Govorijo tudi o vsakdanjem življenju ljudi in problemih le-teh, ne manjka pa niti humorističnih vložkov. Če se album prične z neposredno kritiko delovanja države, pa se ta konča z bolj zajebantskimi toni. Na zadnji pesmi Nudistička2 je kot gost glas posodil tudi Radule iz benda Atheist Rap.

Člani skupine U Zmajevom Gnezdu. Foto: Arhiv UZG
V svojih začetkih so navdih črpali iz bandov, kot so KBO!, Goblini, Atheist Rap, KUD Idijoti, Trula Koalicija ipd., zdaj pa si kot vsak relativno dozorel band iščejo svoje glasbene smernice. Trenutno predstavljajo nove stvaritve na koncertih po lokalnih in malo manj lokalnih okoljih, kdaj pa jih bomo lahko ujeli v naših krajih, pa je še neznano.

Piše: Matej Urbanč

Ni komentarjev:

Objavite komentar