sobota, 14. januar 2017

Delaware po 19-tih letih z izdajo »Klinično mrtvi«

Nastop skupine Delaware leta 1998 v Konjišču.
»Menim, da je ta album tudi 19 let po njegovem nastanku še vedno aktualen in zanimiv za pankersko sceno.« Robert Breznik, basist skupine Delaware.

Člani punk kvarteta Delaware so pred dnevi le zbrali posnetke, ki so se kar devetnajst let valjali v predalih, nekje v Sladkem Vrhu. Da pa niso za odpis so ugotovili sami s pomočjo nekaj poslušalcev. Tudi pri ZPP-ju (Založbi Punk Portala) smo zaznali, da bi bilo precej škododelno, če bi posnetki obležali v zgodovini, zato smo se odločili podpreti njihovo izdajo. Ta nosi naslov »Klinično mrtvi«, na njej pa se nahaja 14 pesmi iz tedanjega časa. Pesmi so bile posnete februarja leta 1998 v studio Alkoton v Svetinjah, v bližini Ormoža. Tistega leta žal niso izšle, saj so imeli težave z iskanjem založbe in samim procesom izdaje. Ta tudi danes žal nima otipljive oblike, na voljo pa je dolpoteg in poslušanje tukaj


»Bili smo generacija, ki so jo vzgojili in izšolali v socializmu, živeti pa smo začeli v kapitalizmu, kjer prevladujejo množični mediji, potrošniška filozofija, pri(h)vatizacija, tekmovalnost, pohlep, rdeči in črni... Vse to so bili zametki tega, kar se nam na polno dogaja danes. Pesem »Klinično mrtvi« se nam je zdela sporočilno zelo močna, zato je po njej tudi takšen naslov albuma«. Miran Perko, kitarist, vokalist ter tekstopisec skupine Delaware.

Delaware leta 1996 @Unterhund, Ormož...
Delaware so delovali med letoma 1993 in 1999. Skupino so sestavljali Miran Perko (kitara, vokal), Blaž Kosi (kitara, vokal), Alan Kranjc (bobni) ter Robert Breznik (bas). Znani so bili po svojih neposrednih besedilih z dobro mero kritičnosti in energijo. V štiklih napadajo odločno in iskreno, kakor se za tako godbo spodobi. Ustvarjali so kratke pesmi, ki zdrvijo skozi ušesa kot vihar. V času delovanju so našteli okoli 120 koncertov. Meddrugim so nastopili na festivalu No Border Jam, leta 1997 so otvorili Novi Rock v Križankah, gostovali so v Avstriji in na Slovaškem, kjer so nastopili v mestecu Breza skupaj s CZD pred večtisočglavo množico.

... 1999 @Kljub, Celje.
Poleg že omenjene izdaje so leta 1995 izdali ploščo »Okupiranci« v samozaložbi, pesmi pa so bile posnete v studiu Na meji, ki ga vodi znani punk akter Dušan Hedl. Njihova dela lahko najdemo tudi na kompilacijah No Border Jam, Drže skupaj! In Večerova Smeri razvoja. Po šestih letih delovanja se Delaware počasi razpustijo. Vzrok tiči v pomanjkanju časa za vadbo, saj sta Blaž in Alan zaplavala v študentske vode, svoje pa doda še frustracija zaradi neuspešnega poskusa izdaje plošče leta 1998. Miran in Robert nato skupaj z novim bobnarjem ustanovijo skupino Dr. Zero, katero lahko označimo kot nadaljevanje tega, kar so začrtali Delaware. Alan se pridruži skupini Marzla vada, Blaž pa postane član Pridigarjev.

Piše: Matej Urbanč

2 komentarja:

  1. to pa je zakon baend,ko bi blo še več takih,bi bla cela punk scena navdihujoča. KUK

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, se spomnim, kako sem še v 90-ih čakal te posnetke, da izidejo na plošči in gnjavu Hedla, a bo že kaj...Upam, da zadeva kdaj dejansko izide tudi v fizični obliki...

    OdgovoriIzbriši