ponedeljek, 30. januar 2017

Recenzija: Delaware - Klinično mrtvi

Naslovnica
Album: Klinično mrtvi
Skupina: Delaware
Žanr: punk rock
Format: digital
Datum: januar, 2017
Založba: ZPP
Poslušanje/
Dolpoteg: klik

Predstavljamo izdelek štajerskega banda Delaware, ki so delovali med letoma 1993 in 1999. Kot zanimivost naj povem, da so leta 1997 otvorili celo Novi Rock v Križankah. Člani so po neuspešni izdaji posnetega materiala leta 1998 bend počasi razpustili in šli v Marzlo Vado, Pridigarje, na pogorišču pa je nastal tudi nov bend Dr. Zero. 


Za nas pa so v tem trenutku pomembni Delaware. Osebno sem imel skupino tako nekje v spominu kot pripadnika Front Rock (založniške) druščine, čeprav so prvenec »Okupiranci« izdali v samozaložbi, a ga vseeno snemali v Studiu Na meji. Bend se je časovno ujel v čas preporoda predvsem garažnega rocka in punka, ki je v osrednji Sloveniji, če zraven prištejemo še Velenje, našel dom pri FV Music. Dicky B. Hardy, Hic Et Nunc, Rhytmh Thieves, Minusi, Erotični, Disco Kings in seveda Res Nullius. Na drugem koncu Slovenije je Front Rock podpiral bende iz štajerskega konca, kot so bili Delaware in tudi od drugod po Sloveniji, če se le spomnimo splita kranjskih The Mi in kočevskih Schnele Fe v tem obdobju. 


Delaware so sodeč po albumu »Klinično mrtvi« bili garažni punk rockerji, ki so se od ljubljanske scene ločili predvsem po tej nekako CZD-jevski glesbeni in izvedenjski preproščini ter jeziku oz. štajerski izgovarjavi. Ne vem zakaj oz. v čem je keč, toda komad »Klinično mrtvi« se mi sliši kot kakšen komad od Zmelkoow, če bi jih časovni postavili kako desetletje nazaj ali še več, če se malo pošalim. Mogoče sem odtaval... Še kakšno besedo o komadih. Prvouvrščeni štikl »Oi« je tipičen punkerski komad, lirično pa nakazuje na problematiko iskanja založbe in podrejanje njenim interesom. Lahko bi dejal, da prikazuje njihovo sliko iz leta 1998 po neuspehu z iskanjem založnika. Kar nekaj pa je partov pri pesmih, ki koketirajo s ska. Komad »Eva« nas predvsem zaradi kitarskega sola spomni na Res Nullius. Lirično se Delaware na albumu gibljejo med družbeno kritičnimi in osebno izpovednimi, vsekakor pa se izkažejo za bend, ki ve kaj je rock'n'roll. Naj izpostavim le še komad »Intelekt«. Ne morem brez nasmeška na obrazu, komad me tako zelo spominja na moje najstniško obdobje, polno frustracij in raznih doživljajev. 

Kar se tiče posnetkov s Studia Alkoton nimam ne vem kakšnih pripomb. Komadi se zdijo posneti vitalno in udarno, kjer se pač sliši patina časa iz devetdesetih. Jah, Delaware niso bili velik bend, album »Klinično Mrtvi« ni ne vem kakšen prelomen izdajateljski moment, toda za vse spremljevalce in ljubitelje domače scene pa je še kako zanimiv. Na koncu bi lahko dejali, da je album »Klinično mrtvi« vsekakor edinstven dokument nekega časa, časa, ki se ga ne da zavrteti nazaj. Lahko pa to naredite z Delaware. Zastave visijo, srečno!


Piše: Matej Velkavrh

Ni komentarjev:

Objava komentarja