ponedeljek, 15. oktober 2018

Odpisani z novim albumom v "prvo vrsto"!

Tokrat predstavljamo novi album pomurskih punk veteranov, ki sliši na naslov »Prva vrsta«. Odpisani so tako posneli šest komadov, ki bruhajo ogenj in gnev. Sveži album je tokrat svoje mesto našel pri založbi Petroleum Beat Records, izšel pa je 15. oktobra. Album je bil posnet v Beartrack Recording Studiu v Kočevju, sproduciral pa ga je legendarni Tue Madsen, ki je doslej sodeloval z ogromno metal in hardcore bendi kot so recimo Meshuggah, Dark Tranquillity, The Haunted, Sick of It All, Born from Pain... če omenimo samo nekatere. Album je podprla tudi ZPP – Založba Punk Portala.Odpisani na novem CD-ju štartajo odločno s komadom »Demoni«, v katerem izlijejo svojo jezo nad družbo v kateri živimo. Namreč, družbene vrednote močno odstopajo od tistih, ki naj bi jih vsebovala. Bojda smo leta 1991 hoteli demokracijo in kapitalizem namesto socializma, dobili pa smo sistem razmišljanja po principu »zajebaj drugega, preden drugi zajebe tebe«. Dokler navadna raja izigrava en drugega in se bori za ostanke, so oni zgoraj varni, na višjih hierarhičnih ravneh. »Ljudje smo demoni novega veka, spodkopali bomo sočloveka« pojejo v svojem komadu. Ja fantje, pa še kako prav imate!
Če so se na prejšnjem albumu (Šah Mat, 2014) Prleki odpravili v vesolje, so jim Marsovci tokrat vrnili obisk. In kaj reče Prlek, ko dobi obisk? »Gremo pit«. Lahko povem, da se zadeva za Marsovce v enakoimenskem komadu ne konča ravno najbolje. In kakšen nauk lahko potegnemo iz tega štikla? Previdno, ko ga piješ s Prleki. Ni ravno najboljša ideja, hec. V komadu »Blazen«, bend zaide spet v resnejše vode z obravnavo odnosov v družbi. V okolju, v katerem živimo, je še najboljše biti »malo čuden« in ohranjati distanco. Kaj pa si drugi mislijo o tebi, pa je itak vseeno.

Odpisani so (od leve proti desni): Peter Beznec - kitara in vokal,
Borut Horvat - vokal, Jože Pal - bas in Saša Dolgov - bobni. Foto: Jaka Čurlič
Na prvi pogled je pesem »Pištolo mon« zajebantski komad, ko pa se malo poglobiš v besedilo, pa spoznaš, da se ukvarja s kar resno zadevo. Živimo namreč v družbi, ki je vedno bolj nasilna, ksenofobična, vedno več se beremo o zaplembi orožja. Torej to pomeni, da se ljudje v strahu za sebe poslužujejo vse več tudi nelegalnih variant. In če si kaj takega nabavi tudi potencialno psihično nestabilna oseba, je tragedija že napol napisana. Komad sicer glasbeno lahko opišemo kot klasičen old school hardcore z vplivom uličnega punka. Prava navijaška zadeva! V komadu nastopa tudi legendarni Tinček. Kdo? Tinček, ena taka mitološka oseba, brez katerega ni albuma Odpisanih. Kdor ga pozna, že ve zakaj.Odpisani so (od leve proti desni): Peter Beznec - kitara in vokal, Borut Horvat - vokal, 
Jože Pal - bas in Saša Dolgov - bobni. Foto: Jaka Čurlič
V komadu »Alfa« bend ne more nehati z obravnavo medosebnih odnosov. Tekst je kar domače narave, vsak pa si naj sam ustvari mnenje o njem. Zadnji komad na albumu je legendarna zadeva »Lotmerk underground«, ki so ga Odpisani posneli na novo. Zakaj? Ker si komad, ki je obenem največji hit benda na vseh koncertih zasluži, da je enkrat posnet v verziji. Sicer z rahlo počasnejšim tempom in v nekaterih delih rahlo spremenjenim tekstom, mu pa to ne jemlje ostrine in sporočila. Bendov, ki pojejo v slovenščini, je kar nekaj. Bendov,ki pa imajo komade v dialektu pa malo manj, kar naredi zadevo še posebej simpatično. Edini minus tega CD-ja je ta, da je malo prekratek. Upam, da je to samo uvod v kaj bolj obširnega z več komadi, ki nas bo kot valjar povozil do konca. Lahko bi rekli že znan rek, »kratko a sladko«, ostro, direktno, našponano in predvsem z jajci!

Album je bil posnet v Beartrack Recorsing studiu v Kočevju, sproduciral pa ga je
legendarni Tue Madsen. Foto: fb arhiv Odpisani

Odpisani so prvič stopili na oder leta 1995, v svoji karieri pa so doslej igrali že s Faith No More, Lurkers, GBH, Clawfinger, Total Chaos, The Exploited, Booze and Glory... Nastopili so tudi na Novem Rocku 1996 in pa na legendarnem festivalu Monte Paradiso v Puli, koncertirali po celi Sloveniji, Hrvaški, BiH, Nizozemskem, Slovaškem. Njihovo muziciranje lahko opišemo kot hardcore s primesmi punka in metala. Leta 1995 so v samozaložbi izdali EP Odpisani, kateremu je čez dve leti sledil CD z naslovom Preobrat (Statera), 2000 Partisans Hard Core, ter 2014 pri založbi God Bless This Mess izdan CD Šah Mat. Pred vrati pa nas kot že rečeno čaka album »Prva vrsta«, ki si ga lahko naročite preko maila: info@petroleum-beat.si ali pa jih ujamete na kakšnem od prihajajočih koncertov:

Piše: Sašo Kolarič

2 komentarja:

 1. Če želite vnesti pravilno sam, sem Michael Benson zasebni posojilodajalec, sem dal minimalno posojilo v višini 5.000 € EUR ali protivrednost v drugih valutah za vsak znesek posojila obrestni meri v višini 3%, to je finančna priložnost za vaš vrata, hitro dobite posojilo za leto 2018. Obstaja toliko ljudi od iščejo finančne možnosti ali pomoč za vogalom in v mestih, in še vedno ne morejo dobiti enega, ampak tukaj je. Možnosti financiranja na vašem pragu in kot taki si ne morete zamuditi te priložnosti. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, podjetnikom in ženskam ter razpoložljivosti vsake količine, ki jo želite dobiti več informacij. Pišite nam po elektronski pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM
  Obrazec za posojilo in ga vrnite.

  Polno ime .................

  Zasebna telefonska številka ................

  Država ..................

  Naslov ...............

  Država ...............

  Leta ..............

  Prijavili ste se prej ali ne. .............

  Država ..............

  Znesek zahtevanega posojila. ..................

  Obdobje posojila ...............

  Poklic .................

  Mesečni dohodek .....................

  V priznanje teh podatkov, bomo poslali našo pogodbo z načrtom odplačevanja, in če se strinjate s pogoji, ki jih lahko dobite posojilo po odobritvi, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki jih imamo za vas.
  Čakam vaš hiter odziv.

  S spoštovanjem,

  Micheal Benson

  OdgovoriIzbriši
 2. Dober dan, jaz sem Josef Lewis, zasebni posojilodajalec, ki daje posojilo posameznikom, podjetjem in vladnim ustanovam po nizki obrestni meri 2%. Vemo, da obstaja veliko družin, ki živijo na plačah, da plačajo ček, in druge, ki ne morejo poskrbeti za svoje finančne obveznosti in zato smo tukaj za finančno obnovo.

  Ponujamo široko paleto finančnih storitev, ki vključujejo: poslovno načrtovanje, komercialne in razvojne finance, nepremičnine in hipoteke, posojila za konsolidacijo dolga, poslovna posojila, zasebna posojila, refinanciranje doma, hotelska posojila, študentska posojila itd. če je zanima posojilo in ne sme biti prevare ..

  E-pošta: progresiveloan@yahoo.com
  Pokliči / WhatsApp: +16626183756
  Spletna stran: https://progresivefunding.wordpress.com  OdgovoriIzbriši