sreda, 16. januar 2019

Blackoutt: »Vse kar počnemo nastane podzavestno in spontano,...«

Blackoutt so postojnski kvartet, ki nas navdušuje s svojo brezkompromisno riffovsko glasbo, obdano s psihedeličnimi kitarami in grungersko držo. Že vrsta let so živahne del domačega klubovja, pot pa si utirajo tudi po drugih deželah. Prelomnega pomena je bil njihov prvenec »Behind«, svojo atmosferično zgodbo pa so nadgradili v albumu »The Culture Of«, izdanem v preteklem letu. Obe izdaji je podprla ZPP - Založba Punk Portala.

Blackoutt sestavljajo (od leve proti desni) Primož Barut na kitari, bobnar Tomaž Čepar,
kitarist in (občasni) vokalist Klemen Čepar ter basist Marco Abbrescia. Foto: Arhiv B.

Danes pa člani skupine ne počivajo, napovedujejo namreč snemanje tretje plošče »A Mad Man«, kakor tudi udarno koktejl izdajo skupaj z Billy Clubs. Maja se pripravljajo na evropsko turnejo, v naših logih pa ste jih lahko slišali na uradnem jam session afterpartiju Radija Študent in sicer 15. 1. Čez dva dna dni, 17. 1., pa bodo svoje veščine izkazovali še na samostojnem koncertu v Gala Hali. Ob tej priložnosti je Klemen Čepar odgovoril na nekaj vprašanj.

1. Včeraj, 15. januarja, ste nastopili na dopoldanskem koncertu pod okriljem Radia Študent, katerega utrinek si lahko ogledate v spodnjem videu. Kakšni so vaši občutki? Menite, da Radio Študent dovolj pripomore k podpori domačih ustvarjalcev? 

Uživali smo, malo drugačna izkušnja kot običajni špil, saj smo prvič igrali v tako jutranjih urah. Ja, Radio Študent s svojo profesionalno in prijazno ekipo ter odlično energijo, daje možnost različnim izvajalcem in nekomercialnim bendom, da se predstavijo. 

2. Pred odhodom v tujino vas v četrtek, 17. januarja, čaka še samostojni nastop v Gala Hali. Kakšen koncert napovedujete? 

To bo zadnji koncert pred snemanjem nove plošče, odhodom na turnejo hkrati pa tudi zadnji z našim kitaristom, ki zapušča band. Pričakujete lahko spontan, energijsko nabit koncert, poln mehanskega brnenja in grmenja. 


3. V maju se boste odpravili v tujino. Katere kraje boste obiskali in kakšna so vaša pričakovanja? 

Turneja je potrjena in v fazi načrtovanja, zato vseh podrobnosti še nimamo. Začnemo v Italiji in gremo road trip proti Nizozemski z vmesnimi špili seveda. Nimamo posebnih pričakovanj. Pri nas smo praktično predelali vse klube zato smo lačni špilov in odzivov v tujini. Definitivno se tega veselimo, želimo uživati in se predstaviti. 

4. Kot ste dejali, je pred vami snemanje nove, tretje plate. Kje bo potekalo snemanje? Kdaj bo ugledala luč sveta? 

Snemanje bo potekalo v Postojni, v domačem prostoru, v naši »Blackoutt rezidenci«, kjer imamo tudi vaje. Cilj je zaključiti snemanje pred majem, torej pred odhodom na turnejo. 

5. Plošča bo nosila naslov »A Mad Man«. Od kod ime albuma? Kaj si lahko nadejamo? 

Ime plošče je povezano z dvema že izdanima, »Behind« in »The Culture Of«. Album v nastajanju zaključuje trilogijo in je definitivno najbolj eksperimentalen, duhoven in odprt. Nekako prevladuje nad prvima dvema saj jasno pokaže rast benda. Gre za smiselno nadaljevanje našega razvoja in zgodbe, ki smo jo zastavili kot trilogijo, »Behind the Culture of a Mad Man«. 

6. Naznanili ste tudi split izdajo skupaj z Billy Clubs. Kako je prišlo do sodelovanja? 

Spoznali smo se preko glasbe in koncertov. Občasno se družimo in ustvarjamo skupaj, smo na isti frekvenci, imamo podobne ideje in cilje. Scena pri nas je precej razpršena. Nam se zdi ideja povezovanja in skupnih projektov super in ker bomo tako mi kot oni kmalu izdali ploščo smo se odločili, da skupaj nekaj ustvarimo. 

7. Menite, da je domača scena dovolj povezovalno razpoložena? Kaj je po vašem mnenju njena pozitivna lastnost, kakor tudi tista malo manj svetla? 

Definitivno ne. Domače scene skorajda ni oziroma je razpršena in nepovezana. Sicer se v zadnjem času stvari nekako premikajo, ni pa za posebej pohvaliti, sploh ne, ker imamo ogromno dobrih klubov. Škoda, da ni neke večje povezanosti saj bi bila glasbena scena lahko zelo huda. 

8. Kaj bi na koncu še sporočili vašim poslušalcem in tistim, ki vas še ne poznajo… 

Vse kar počnemo nastane podzavestno in spontano, je nekaj česar nimamo pod kontrolo. Nimamo komercialnih ciljev, naš cilj je ustvarjanje glasbe. Vsak poslušalec, ki se vključi v verigo poslušanja, je tam zaradi pristnih razlogov, zato ker glasbo razume in podpira kar delamo. Zato tisti, ki se najdete v naši glasbi in uživate… super!
Intervju je pripravil Matej Urbanč – Berox.

2 komentarja:

  1. Financna ustanova za pomoc

    * Osebno posojilo
    * Strokovno posojilo
    * Industrijsko posojilo
    * Komercialno posojilo
    * Zacetno posojilo za poslovanje
    * Osebno projektno posojilo
    * Hipotekarno posojilo

    Ponujamo osebna posojila, posojila za konsolidacijo dolgov,
    tvegani kapital, komercialna posojila, študentska posojila, stanovanjska posojila ali "posojila iz kakršnega koli razloga.

    Hvala, ker ste se obrnili na nas po e-pošti


    e-pošti : infos.kredit700@gmail.com

    Whatsapp: +33 7 56 81 46 01

    OdgovoriIzbriši