torek, 7. januar 2020

»Punk Rock Val 19« - kompilacija, ki orje ledino!

Končalo se je leto 2019 in pred nami so novi izzivi ter cilji v letu 2020. Naj bodo le-ti doseženi pri slehernemu izmed nas. Kot je že v navadi, v začetku novega leta predstavimo sveže stvaritve, ki so jih v preteklem letu »zakrivile« domače skupine. Na kompilaciji »Punk Rock Val 19« je tako svoje mesto našlo 16 skupin, ki so leto 2019 zaznamovale z izdajo albuma, vsaka pa je prispevala po dve pesmi. Kot bonus skupina je na izdaji pristala še pAnkaranska godba Svinjske Tačke in tako smo prišli do končne številke 17 udeležencev. Kompilacija tako združuje punkerske vrhunce v preteklem letu v deželi pod Alpami. Izšla je v digitalni obliki pod okriljem ZPP (Založbe Punk Portala) in je dostopna tukaj. Ob te priložnosti se zahvaljujemo vsem izvajalcem za sodelovanje, aktivno delovanje in ustvarjalnost na glasbeni grudi. Zahvala gre tudi Inji Prebil ter Ambrožu Pušniku za kreacijo naslovnice izdaje.


Kompilacija združuje glasbene izvajalce z različnih (pod)zvrsti punka, pa tudi širše. Leto 2019 je odprla izdaja »Anarthas« skupine INMATE. Metalcore navdih, eksplozivne kitare, udarna ritem sekcija in energičnost vokalista jim širi poslušalstvo z vsakim koncertom posebej. V februarju je izšel EP skupine Štuk - 3. Ta punk rock dvojec brez krmarja, podprt z lastnim znanjen in produkcijo, je postal zanimiv primerek na domače sceni, ki nastope začini še z obraznimi maskami. Alberto Tomba se je v smučino spustil v marcu in nam v cilj prinesel split album s skupino Trobec. No, da ne bo pomote, Alberto Tomba je powerviolence kreacija iz Ljubljane, ki poleg snega trosi še kaos težkih rifov. V maju smo se lahko razveselili drugega celovečerca skupine ParliamentAttack, »Životinjsko carstvo«. Gre za punk rock kolektiv, ki rad hardcore publiko sprovocira s kakšno otožno balado. Punk rock publiko pa radi v obratni smeri sprovocirajo ali celo šokirajo Smeče od Smeča (SxOxSx) s svojimo grind noisecorom. V maju so navrgli album »Soldiers of Satan«. Tega meseca je plato izdala še novonastala podrtija Inkubator Bukator z mesta duhov, ki jo sestavljajo Slađo Derač Pizdare, Pornozdravac De Barberian in Maestro Grom 666. Deriii, naravnost iz Brežic! Konec poletja nas je z izdajo »Polsko Meso« predramil eksperimentalni grindcore ropot benda Iritator. Zase pravijo, da igrajo »disco grind«, zagotovo pa je to, da so njihovi koncerti vedno zloglasni in kaotični.


Jesen smo pričeli z rudarskim dinamitom »Resist and Exist« zasavske metalizirane hardcore skupine Trifail. Slednji delujejo od novega tisočletja, v glasbi pa mešajo različne vplive in to dopolnjujejo z dinamičnostjo, surovostjo in družbeno kritičnostjo. Kot bonus skupina so se na izdajo prikradle Svinjske Tačke, ki so po petnajstih pAnkaranskih poletjih, koncertov in vaj, le izdali ploščo »Meho«. Ta je nastal s srcem in željo po boljšem jutri, prinaša pa naježeno dozo punka. V oktobru so nas prevzele štiri izdaje. Hudomušni ajdovci Harry so izdali album »Symptoms of a Desperate Mind«, ki ga odlikuje punk rock naravnost iz srca s ščepcem hardcora in manifestira pokončno politično držo ter upor proti neznanju in strahu v družbi. Pomurski groove hardcorovci Reach so navrgli EP »More Than Us«, ki utelešuje metalizirane riffe, ki se občasno spogledujejo z old school glasbo ter jezni vokal brez dlake na jeziku. DiarejaEksploziv je polna WC školjka presenečenj za vse, ki jim življenje pomeni več od slepega nasedanja masovnim medijem in lažnivim populistom. Pod skorjo lahkotnih punk rock skladb, ki so jih zapakirali v albumu »Poletje na školjki«, izraža svoj gnev in se sooča s problemi odraščanja generacije Z. Privlačno oktobrsko idilo pa so nam pripravili člani skupine 7 am. Gre za trojec z nedoločljivo točko bivanja, ki je doma povsod, kjer igrajo. Še težje jih je glasbeno popredalčkati, saj se gibljejo med različnimi smermi alternativnega rocka s pokončno grungersko držo. Prijetno presenečenje!

November je prinesel nova dejanja in poteze. Prekaljeni mariborski punk rock pojav Nea (gnjavi), je promoviral album »Ovakvi kao mi«, tudi v ex-jugoslovanskem prostoru. Z njim rušijo meje, spodbujajo medsebojne sodelovanje in ostale humanistične vrednote. Dežurni Krivci so izdali peti album »Narobe svet«. Na plošči se bend drži garažnega, podzemnega rock drivea, ki ga odlikujejo tako pestra ritem sekcija, kot tudi odlična kitarska maličenja. Preverite, ali je na svetu res vse narobe. Novembrski paket pa je prinesel tudi izdajo »Kdo je reku da je pank hin?« pod katero se je zapisal bend Gnjus. Ta tričlanski projektil prisega na dobri stari hardcore punk, temu primerni pa so tudi posnetki. Še zadnji vložek h kompilaciji pa je decembra pristavil bend Opran Možgan z albumom »Ti sam miž pa glej«. Člani furajo DIY hardcore punk po svojih merilih in se ne prilagajajo nikomur. Tako smo odkrito in direktno zaključili ustvarjalno punkersko leto 2019.

Foto album vseh sodelujočih skupin s kratkimi opisi si lahko ogledate tukaj.

Piše: Matej Urbanč

Ni komentarjev:

Objavite komentar