torek, 12. maj 2020

Recenzija: Punk Rock Val (19) kot inventurni glas punka pod Alpami!

No, minilo je pet mesecev, odkar je luč sveta uzrla najnovejša kompilacija Punk Rock Val 2019 Založbe Punk Portala. Tokrat že šesta izdaja, ki navdušuje z domačo punk produkcijo. Privoščite si jo lahko na bandcamp strani Slovenskega Punk Rock Portala.

    
Vse se je začelo januarja 2014 s kompilacijo za leto 2013. Za nazaj si kompilacije lahko pretočite na bandcampu in uživate ob glasni glasbi, s tem pa podprete tudi ves trud, ki je vložen vsakič, ko se sestavlja kompilacija, kakor tudi samo delovanje portala. Sprva se je na letošnji kompilaciji znašlo 16 bendov z vsak po dvema komadoma. To so 7 am, Harry, Dežurni Krivci, Inmate, Diareja Eksploziv, Alberto Tomba, Parliament Attack, Trifail, Nea, Inkubator Bukator, Opran Možgan, Smeće od Smeća, Reach, Iritator, Štuk-3 in Gnjus. Naknadno pa so se na kompilacijo uvrstili še Svinjske Tačke, z dvema komadoma, kot vsi ostali. Vsi ti bendi so leta 2019 izdali album ali vsaj EP, zato so bili tudi uvrščeni na izdajo. 

Izdaja domače punk in druge glasbene produkcije se je v zadnjem času v večjem delu naselila na bandcampu, ki se je izkazal za odličen način izdajanja in promocije muzike. Stilski razpon vseh sodelujočih bendov je kar najširše vzet, vse od noise core-a do vseh derivatov in podderivatov iz punka izhajajoče glasbe. Ponavadi sem sam bolj zagovarjal izhajanje iz punka raznim indie rock bendom in na zadnji kopilaciji me je razvesilila udeležba benda 7 am. Sledijo Dežurni Krivci, ki so postali super alter rock bend, ko so začeli peti v slovenščini. Slednji nadaljujejo tradicijo Prekmurje Noise Conspiracy, ki so jo začeli z začetkom devetdesetih slovenski alter rock heroji Psycho Path. V nadaljevanju pa se mi pojavi majhen problem, značilen za kompilacijske izdaje, kot je letošnji Punk Rock Val. Če hočeš dobiti celosten okus nekega benda, sta dva komada premalo, da bi sodil cel album ali celotno diskografijo. Tako npr. prvi komad benda Diareja Eksploziv »Satan« napoveduje tipičen skate punk zvok, ki pa se pri drugem komadu »Šest strank« spremeni v bolj klasičen ulični punk. Podobno kot pri Diareji se mi zgodi s Štuk-3. Komad »Murder ballad« se sliši simpatično kot ramones pop punk v stilu morja bendov začetka devetdesetih pri založbi Lookout!. Drug komad pa se sliši bolj kot mod punk konca sedemdesetih v stilu npr. The Undertones. Zanimiv je tudi fenomen benda Inmate, ki so na kompilaciji zvočno še najmanj punk, a vseeno zelo dobrodošli na kompilaciji. Zame pa so sicer bolj new age metal, kot HC. Najbolj old school HC se na kompilaciji slišijo Alberto Tomba, najbolj melodični pa poskočni Harry.


Parliament Attack so simpatičen bend, dva njihova komada pa sta v stilu ska punka in celo surfa in glama. Za zvok skupine Nea se sliši, da izhajajo iz bogate tradicije mariborskega punka v stilu CZD, Blutwurst in Rukola. Štikl »Ovakvi kao mi« mi zveni nekako zelo podobno kot »Igra rokenrol cela Jugoslavija« Električnega Orgazma. Reach so iz Pomurja, a me res spominjajo na prekmursko new age HC sceno, rap metal in npr. bend Unicum. V nadaljevanju so Svinjske Tačke zanimiv bend, najprej sem jih imel za bolj old school, po poslušanju celega albuma »Meho« pa sem dobil vtis o dobrem bendu, ki izhaja iz samih korenin hc/punka, imajo pa v svojem stilu veliko raznoraznega alter rocka, malo pa tudi spominjajo na Carino. Za Trifail nisem dovolj pameten, zdi se mi, da bi temu lahko rekli metal core ali pa pač samo new age HC. Jezikovno zanimivo prehajajo iz hrvaščine v angleščino. Opran Možgan so po mojem mnenju še najbolj klasičen hc punk bend in zdi se mi, da stilsko spadajo nekam med Trifail in Alberto Tomba. Na plošči so svoje mesto našli trije projekti, verjetno enega (naj)bolj aktivnih punkerjev pri nas, Ivana Žiberta. To so Smeće od SmećaIritator in Gnjus. Vse jih povezuje Ivan in dobri stari noise/scum/shit core, ki ima pri nas tradicijo že z začetka 90-tih in z npr. Štefkas Vomit in Anonimnimi Alkoholiki. Iritator in Smeće od Smeća so delili svoje komade tudi že na kompilaciji za leto 2018. Pa da ne pozabimo na Ivanovo radijsko oddajo Atentat na sluh na radiu MARŠ. Za konec še Inkubator Bukator. Slednji izhajajo iz Brežic in so stilsko zelo povezani s tradicijo noise cora, grindcorom in ostalih zajebantskih vrlin. 

Da zaključim, kompilacija V/A Punk Rock Val 19 je zanimiv prikaz slovenske punk scene iz lanskega leta in dokazuje, da tudi dežela na sončni strani Alp premore veliko alternativnega ustvarjanja, ki pa je običajno žal zelo prezrto. Da tovrstna godba doseže čim več ušes pa se že več let trudi Slovenski Punk Rock Portal, na svoj način in po svojih zmožnostih. Na posluh!


Piše: Matej Velkavrh

1 komentar:

 1. KAKO sem dobil posojilo od te velike družbe

  Pozdravljeni dragi moji, jaz sem Linda McDonald, trenutno živim v Austinu Texas, ZDA. Trenutno sem vdova s ​​tremi otroki in sem se aprila 2018 zataknila v finančni situaciji in sem morala refinancirati in plačati račune. Poskušal sem iskati posojila pri različnih posojilnicah, zasebnih in podjetniških, vendar nikoli z uspehom, in večina bank mi je zavrnila kredit, ne polni plena tistim vražam tam, ki jim pravijo posojilodajalca, vsi so prevara, vse, kar hočejo, je vaše denarja in ne boste več slišali od njih, so mi to storili dvakrat, preden sem spoznal gospoda Davida Wilsona, najbolj zanimiv del tega je, da mi je posojilo preneslo v roku 74 ur, zato vam bom svetoval, da se obrnete na gospoda Davida, če vas zanima posojilo in ste prepričani, da mu boste lahko pravočasno odplačali, se lahko obrnete nanj po e-pošti ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Brez kreditnega preverjanja, nobenega ponudnika, ki ima samo 2% obrestno mero in boljše odplačilne načrte in Če se morate obrniti na katero koli podjetje glede zavarovanja posojila brez zavarovanja, se danes za svoje posojilo obrnite na gospoda Davida Wilsona

  Ponujajo vse vrste posojila, ki jih imajo

  Kratkoročno posojilo (5_10 let)
  Dolgoročno posojilo (20_40)
  Posojilo za medijski termin (10_20)
  Ponujajo posojilo
  Posojilo za dom ............., Poslovno posojilo ........ Dolg posojilo .......
  Študentsko posojilo .........., Posojilo za zagon podjetja
  Poslovno posojilo ......., posojilo podjetja .............. itd
  E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Ko gre za finančno krizo in posojilo, potem je posojilo David Wilson finančno, prosim, povejte mu. Gospa Linda McDonald vas bo usmerila v dobro srečo ................... ….

  OdgovoriIzbriši