četrtek, 7. januar 2021

Pankrtske kuzle in druščina - Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 2020´

Leto 2020 je za nami. Leto, ki bi ga marsikdo izmed nas najraje kar pozabil. Da pa ne bi govorili samo o koronavirusu, spopadanju s krizo in o neučinkovitem delu oblasti, je bilo v tem letu tudi nekaj svetlih trenutkov. Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 2020´ na kateri se je znašlo 22 pesmi 22 izvajalcev, ki so leto 2020 zaznamovali z izdajo albuma. Kompilacija tako predstavlja nabor glasbenih izvajalcev z različnih (pod)zvrsti punka ter tudi širše in obenem združuje vrhunce preteklega leta v deželi pod Alpami. Kompilacija je na voljo v obliki CD-ja in je tukaj dostopna tudi digitalno. Pod izdajo se je podpisala hišna neodvisna Založba Punk Portala (ZPP), za vse dodatne informacije pa smo na voljo na: slovenia.punkrock@gmail.com

 
Leto 2020 so odprle kar štiri izdaje v januarju. Inmate, neutrudni metalcorovci, so se na izdaji ´A Small Measure of Peace´ spoprijeli z orkestralnimi vložki, v katerih je moč čutiti tako pridih orientalskega vzhoda, kakor tudi skandinavskega severa. EET so izdali drugi album z naslovom ´Karolina´ in nas usmerili v ctrl+alt+rock zvočno potovanje. Čao Portorož so pod okriljem Kape izdali ploščo ´POP´, kjer se mineštra alter rocka v post pankovski drži sreča z elektronskimi zasuki in nalezljivimi synthovskimi linijami. Tidal Waves so navrgli enakoimenski EP in predstavili svoj melodični punk rock, prepojen z emocionalno noto.

Februarja je izšel melanholični punk rock album ´Togetherness´ glasbenega entuziasta Jasmina "Jess Davy" Alibegiča, ki se skriva pod bendom Sorrow. V marcu smo se srečali z Odpisanimi, uveljavljenimi (hardcore) punk veterani in izdajo ´Raised Fist´. S koroške sta prišla tudi dva albuma. UnderPodnGrabn so izdali še zadnji album ter tako končali svojo šestletno popotovanje. Garažni punk´n´rol, ki ga je vzela korona… Matthias von Stumberger je bil sprva imaginarni one man band, izpod katerega je nastal že tretji album ´Born to disappoint´. Po izdaji pa je postal prava live kompozicija Matthias von Stumberger und Seine Jugend, sestavljen iz članov in mineštre garažnih zvokov UnderPodnGrabn, 7AM in Britof. 


Med spopadanju z epidemijo koronavirusa je maja nase opozorila grindcore ekipa Iritator. Surov zvok so maja prenesli na split z bendoma Trobec in FTD, izdanem na kaseti. Junija je sledil še album s prikladnim naslovom ´Drek´, avgusta še en split z goregrind bendom H.O.A.M. in v novembru še EP z naslovom ´We Live to Hate You All´. Za njimi je očitno ustvarjalno leto hrupa. Dve izdaji je letošnjemu letu podaril eksperimentalen projekt Trinjast, za katerim stoji Ivo Lozej, znan po udejstvovanju v skupinah Iamdisease, The Hoax Program, Elodea in Low Punch. Tokrat je z albumoma, prvem izdanem v maju in drugim v novembru, zajadral vse od zatiranih blatnih vibracij do eksplozivnega jazza in ambientalne elektronske glasbe. 

40 let od izdaje legendarnega albuma ´Dolgcajt´ je ta v juniju dobil ponovno rojstvo v obliki vinilne plošče, izdani pri ZKP RTV Slovenija. Za njo stojijo Pankrti, ki so skozi ustvarjanje pustili globok pečat na domači glasbeni sceni in tudi v širši regiji. So prvi punk bend za železno zaveso, ki pa še ni rekel zadnje… V juniju smo zabeležili tudi izdajo novogoriških upornikov Neverend z zelo pritegljivo glasbo za pravi punk žur. Ne smemo pa pozabiti še na Suzi Soprano, eklektični post punk trio iz Krškega, ki je svojo energijo zapakiral na štirikomadni EP. 


V juliju so nas z vinilno ploščo razveselili Nikki Louder, domači prvaki soničnega nojza. CarlxJohnson so izdali enakoimenski prvenec na kaseti, kjer so se znašli hitri in odpičeni rifi groove hardcora. V avgustu so se z demom aktivirali Ne Gnjavi, ki je nerafiniran in surov punk band brez dlake na jeziku, predan lokalnemu vinu. S skupino Slovinjen si po naših informacijah delijo zadnjo lastnost, poleg tega pa so slednji navrgli prvi ´Cel album´, na katerem je dobršna mera zajebancije in doza melodičnega punka.

September je prinesel projektil, naravnost iz globin zemlje ´Slund 'Em All´, ne smemo pa pozabiti še na izdajo priredb ´Quarantined ter tudi split z italijansko grindcore mašino Suicideforce. Za tem stoji Slund, ki operira s težkokategorno, a tehnično precej usklajeno godbo. Smedja in Smetke je odpičen projekt, ki na glavo vrže še tako resnega poslušalca tovrstne hardcore melodije. V oktobru smo se tako lahko naužili atmosfere albuma ´Smeće, da se reče´. 


November, ´Sam pravm´ izdan na vinilki. Album je produkt skupine Balans, ki projicira minimalistično zvočno podobo in kjer se skozi osebnoizpovedne napeve razprostira post punk forma. Spy Abuse so koroški punk protagonisti, ki so izdali prvenec ´Palyhard´. Igrajo hitro in odločno, tako kot se za dober album tudi spodobi. Leto smo zaključili s Kuzlami, ki so pričeli z delovanjem davnega leta 1980. Aktivno so delovali dve leti, koncentrirali, zabavali, orali ledino takratnega časa… Ob 40 obletnici nastanka skupine so zopet udarile, tokrat s priredbami njihovi pesmi, ki so jih prispevali aktualni izvajalci Noctiferia, Alo!Stari, Dubioza Kolektiv, Pigs Parlament, EightBomb, Zmelkoow, Banditi, Koala Voice, Clockwork Psycho in drugi. Tako je izšla plošča ´Naredte revolucijo (za) KuZle (gre)´ pod znamko ZKP RTV Slovenija. 

Ob tej priložnosti se vsem sodelujočim izvajalcem zahvaljujemo za udeležbo na kompilaciji ´Punk Rock Val 2020´ in jim želimo še obilo ustvarjalnih trenutkov, kakor tudi nastopov, ko bodo razmere to dopuščale. Foto album vseh sodelujočih skupin s kratkimi opisi si lahko ogledate tukaj.

Piše: Matej Urbanč

Ni komentarjev:

Objavite komentar