nedelja, 17. januar 2021

Recenzija: Punk Rock Val 20 ali združenje domačih ustvarjalcev preteklega leta

Kompilacija ´Punk Rock Val 2020´ je pred nami, tako digitalno na bandcamp platformi Založbe Punk Portala, kot tudi fizično na CD-ju in je dostopna tukaj. Slednja je izšla je že sedmič pod okriljem Slovenskega Punk Rock Portala ter je v dokajšnji meri prelomna. Prvič sploh je na kompilaciji vsak sodelujoč bend prisoten samo z enim komadom in prvič se na kompilaciji najdeta ´starošolska´ benda Kuzle ter Pankrti

 
Pankrti niso izdali nov album, kar pa tudi ne bi bilo slabo, ampak reizdajo ´Dolgcajta´ iz 80-tih. Na kompilaciji se je znašel štikl ´Kdo so ti ljudje´ posnet v živo leta 2017 v Stožicah. Kuzle pa so nas razveselili s komadom ´Ampak men se zdi´, na kompilacijo pa so se uvrstili zaradi izdaje njihovih priredb ´Naredte revolucijo (za) KuZle (gre)´. Drugače pa se na kompilaciji Punk Rock Val 2020 najde skupek komadov iz takšne ali drugačne punk godbe. 

Kompilacija je letos prestavila v četrto prestavo tudi z izborom bendov. Tako široko pokritega domačega punk podtalja še nismo imeli. Seveda se na kompilaciji najdejo bendi kot so Odpisani, Neverend, Spy Abuse, Sorrow, UnderPodnGrabn in Slovinjen, ki so prepričljivo zakoreninjeni v punku ali vsaj punk rocku. Ob tem velja izpostaviti odlične prekmurske hc/pankerje Odpisane, ki so svoj lanskoleten EP izdali pri Petroleum Beat Records in ob podpori Založbe Punk Portala. Za kompilacijo so prispevali komad ´Raised Fist´. 


Kompilacija pa ni šparala z dodatno oštrino. Uber hitri so predvsem Slund, CarlxJohnson ter Smedja in Smetke, ki so dokaz, da se punk v deželi pod Alpami igra tudi v stilsko vsestranskih prijemih. Brez mariborske scene tudi tokrat ni šlo, sodelujejo Ne Gnjavi in grindcore zajebanti Iritator. Za bolj emo dotik letos skrbijo Tidal Waves, za post diskoidni punk pa Čao Portorož. Alter indie punk špuro držijo Balans, Nikki Louder in Suzi Soprano. Od klasične punk forme pa odstopajo predvsem Inmate in pa Trinajst, prvi rovarijo bolj v metalu oz. v derivatu spevnega metalcora, drugi pa v bolj eksperimentalni alter produkciji. 

V nadaljevanju pa še ta sladkorček. Presenečenje in predvsem odkritje lanskega leta je Matthias Von Stumberger, one man projekt nekdanjega bobnarja The Real Things. Igral pa je tudi v mnogo drugih projektih, med drugimi tudi v bendu UnderPodnGrabn, ki smo ga omenili že prej, in ga prav tako najdemo na kompilaciji. Tako je Matija poleg Radioaktivnega Ivana (Ne Gnjavi, Iritator) edini avtor na kompilaciji predstavljen z dvema komadoma. Matthias Von Stumberger nastopa tudi s spremljevalnim bendom Matthias Von Stumberger Und Seine Jugend. Upamo da ga v živo vidimo kmalu. Njegova glasba je res v pravem proto punk stilu. 




Za konec pa na kompilaciji Punk Rock Val 2020 najdemo še EET, epski bend, ki nas je presenetil po šestih letih z odličnim komadom ´Pravda´. Skupina igra izpeljanko alter rocka in predvsem stonerja, ki spominja na srbske Bjesove. Epski bend, epski komad. Škoda, da jutri bo treba umret. Ne bo treba. Se pa s ´Pravdo´ spomnimo na Črtomirja iz povesti Krst-a pri Savici. Super komad, ki izdaji poda dodano vrednost. 

Kompilacija je dokaz, da je bilo domače alternativno podtalje zelo aktivno tudi v preteklem letu. Našteli smo preko 100 drugih izvajalcev, ki so v dotičnem letu izdali vsaj kak komad. Zbirka singlov se bo kmalu pojavila na strani Samo Dobra Glasba, tako kot je prišla tudi lansko leto za leto 2019. Bo zelo obsežna in za v posluh v digitalijah. Srečno! 

Piše: Matej Velkavrh

Ni komentarjev:

Objavite komentar