petek, 17. september 2021

Intervju s skupino Odpisani: "Vsak koncert je posebno doživetje."

Odpisani so HC – punk band iz Pomurja. Na sceni so že 25 let. Fantje igrajo s srcem in to se tudi vidi pri njihovem podajanju sporočil. Vsa ta leta so precej aktivni. Njihova diskografija je kar pestra, izdali so naslednje glasbene fonograme: EP - Odpisani (1995), Preobrat (1997), Partisan Hard Core (1997), Šah Mat (2014), Prva vrsta (2018) in EP Raised Fist (2020). Glasba se ves čas prepleta s HC in punkom ter je precej zanimiva, besedila pa pikra in tudi pripovedna. Vsako njihovo besedilo ima svojo zgodbo in vsaka je po svoje zanimiva. Za Slovenski Punk Rock Portal se je z basistom Jožetom Palom pogovarjala Mojca Lubej.

Odpisani v vadbenih prostorih.

1. Kdo ste Odpisani?

Odpisani smo HC-Punk bend iz Pomurja. Delujemo v zasedbi Saša Dolgov, bobnar iz Murske Sobote, Dario Berg, vokalist iz Zagreba, Marko Blažeka, kitarist iz Ormoža in Jože Pal, basist iz Lendave. Naše ustvarjanje pa je vezano na Mursko Soboto, kjer imamo tudi vaje.

2. Na sceni delujete že kar dosti časa. 25 let ni tako malo. Kako vam je to uspelo? Po navadi igrajo bendi nekaj časa, potem pa razpadejo. Pri vas kaj takega ni vidno...

Tako je. Že 25 let smo prisotni na odrih. Dobro se razumemo, ključnega pomena pa je, da vsi uživamo v tem, kar delamo. Všeč mi je, ker da vsak vsak član skupine svoj doprinos v komade, v skupino... Kemija v bendu je tudi dobra. Verjetno je to recept za dolgoživost in upam, da bo trajalo še naslednjih 25 let.

3. Igrate HC punk in vaš žanr ostaja pristen. Uživate v glasbi, ki jo izvajate?

Prvič, ko smo slišali HC-Punk glasbo, smo vedeli, da je to tisto, kar iščemo. Nikoli se nismo prilagajali trendovski glasbi, saj smo prepričani, da se z njo res lahko boljše in hitrejše uveljaviš, ampak ponavadi tudi hitreje potoneš. Z HC-punkom, ki ga izvajamo, je sicer pot do uveljavitve dosti bolj trnova, ampak smo po 25 letih še vedno aktualni in uživamo v tem. Zanimivo je to, da HC- punk ni bil nikoli neka popularna, priljubljena zvrst, za katero se bi navduševale množice, je pa vedno prisoten. Po vseh teh letih, kar je na sceni (z minimalnimi spremembami in izpeljankami), ga ljudje še vedno zelo radi poslušajo.
4. Kateri so bili vaši vzorniki (ali pa so še)?

Načeloma spoštujemo vse bende, od tistih, ki so na glasbeni sceni še "stari mački", do tistih, ki se šele uveljavljamo. Če pa že moram našteti vzornike, pa so tukaj Sick of it all, Agnostic front, Madball, The Exploited, Misfits, Rancid, Motorhead, System of a down, Ramones...

5. Kakšne so vaše odlike? Kaj je tisto, zaradi česa se splača iti dalje?

Morda to, da imamo radi, kar počnemo. Nikogar ne moreš prisiliti, da mu bo glasba, ki jo igramo, všeč, saj je to malo drugačna zadeva, kot tista, ki se predvaja na popularnem radiu in TV. Še dobro, da obstajajo razni socialni mediji, kjer lahko poslušaš glasbo po svoji želji ter kaj prebereš o njih, pa tudi o sami sceni. Če pa ti je skupina všeč, jih lahko podpreš tudi z nakupom plošče ali obiska koncerta.

6. Na kratko opišite vaše glasbeno udejstvovanje vsa ta leta. Kakšne so vaše dobre in kakšne so vaše slabe izkušnje?


Odpisani smo bili aktivni vsa ta leta. Najbolj pestro je bilo v sredini devetdesetih in tudi sedaj. To se vidi tudi po številu koncertov ter izdanih fonogramih, seveda pa tudi po posnetih videospotih. Igrali smo na raznih festivalih, kot so Novi Rock 96", The best of Novega Rocka 91-96, Rock Maraton (Hun), Rock Otočec, Monte Paradiso, Petroleum Beat, No Border Jam... pa tudi po alternativnih klubih na Nizozemskem, Nemčiji, Madžarski, Slovaški, Hrvaški, Bosni in Hercegovini. Oder smo si delili tudi s skupinami, kot so Faith no more, The Lurkers, G.B.H., Clawfinger, The Exploited, Booze & Glory, The Casualities, Pro-Pain... Izdali smo tudi 4 albume.

Lahko rečem, da so vse izkušnje nepozabne. Vsak koncert je posebno doživetje in ni pomembno ali gre za mali klub, kjer se nastopa pred maloštevilno publiko ali pa za festival, ki se ga udeleži nekaj tisoč glava množica.

7. Kateri nastop vam je ostal najbolj v spominu?

Definitivno nastop kot predskupina Faith No More v Ljubljani in nastop na The best od Novga Rocka 91-96 v Križankah. V čast nam je bilo tudi zaigrati en komad z Exploited na festivalu Petroleum Beat. Vsi ostali koncerti po klubih in festivalih po Sloveniji in tudi tujini, pa imajo svoj čar. Nanje imamo samo lepe spomine in radi bi jih ustvarjali še naprej.
8. Ali mislite, da je v Sloveniji še veliko privržencev glasbe, ki jo ustvarjate?

Dokler se ustvarjajo novi bendi in ne razpadajo starejši ter se organizirajo koncerti in festivali, ki podpirajo to zvrst glasbe, ni nobenega razloga za preplah, da bi bilo konec HC - punk scene. Zato vsem mladim polagam na srce, da je nujno potrebno organizirati koncerte in nastope skupin na lokalni glasbeni sceni in s tem omogočiti bendom, da se lahko pokažejo. Kar se tiče nas: Pravi privrženci punka in hard-cora prihajajo redno in zavedno na naše koncerte!

9. Kaj porečete na vaše albume, ki ste jih izdali? 

Vsak naš album izraža aktualne poglede na dogodke, ki so se tisti čas dogajali. Nekatere skladbe pa izražajo tudi zgodbe, ki so se zgodile nam osebno. Upam si trditi, da so naša glasba in besedila aktualna ves čas.

10. Kateri je vaš neljubši album, ki ste ga izdali dosedaj in zakaj?

Najbolje sprejet in razprodan album je bil album Preobrat leta 1997, ki je takrat prinesel svežino na domačo sceno in tudi v tujino. Z njim smo predrli led in prejeli pozitivne odzive tako doma kot v tujini, kar nam je kasneje omogočilo tudi številne nastope in turneje. Zelo smo ponosni tudi na zadnji dve izdaji Prva vrsta (2018) in Raised Fist (2020) ter na vsako pesem posebej, ki smi jih izdali skozi delovanje benda. 

11. Kdaj lahko pričakujemo kaj novega?

Tudi v tem trenutku ne počivamo, ampak snemamo nove pesmi. Do sedaj jih imamo posnetih že pet, kmalu pa bomo tudi izdali novo ploščo. V pripravi pa je tudi nov videospot.

Odpisani od leta 2020 delujejo v prenovljeni zasedbi.

12. Kako ocenjujete najnovejše ostre in neživljenjske ukrepe Vlade RS zoper omejevanje širjenje virusa covid-19, ki posegajo v vse pore življenja običajnega posameznika? PCT pogoj za obisk zdravstvenih ustanov, bencinskih servisov,  javnega prometa... 

Definitivno pretirani, strogi in neracionalni. Smo proti vsakemu omejevanju, represiji, razslojevanju ter ločevanju ljudi na cepljene in necepljene. Traja pa že predolgo in tako stanje vodi v slepo ulico in upor! Pustite nam živet svoje življenje!

13. Lahko poveste kakšno zaključno misel?

Bodi močen, bodi svoj, zdaj in za vedno! Spoštuj sočloveka in planet (X), ki ga je potrebno ohranjati, varovati saj je dom nas vseh.
 
Želimo vam še obilo koncertov ter izdanih plošč. Hvala za intervju in pozdrav vsem članom skupine. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar