sobota, 18. september 2021

Utrinki s Festivala Kanela ter sejma gramofonskih plošč

Pretekli teden, 11. in 12. 9. 2021, je portoroški Avditorij gostil prav poseben dogodek. Kar dva dneva je v njegovem predverju potekal eden največjih sejmov nosilcev zvoka na Obali. Predstavilo se je zelo veliko restavratorjev in prodajalcev gramofonskih plošč, kaset, cdjev... Pa tudi tistih, ki so prodajali ali restavrirali raznorazne gramofone, radie, glasbene stolpe in ostale, temu pripadajoče stvari. Na sejmu si imel možnost tudi zamenjati plošče ali druge stvari s tistimi, ki bi jih želel imeti v svoji zbirki.

Sejem gramofonskih plošč

Izbira nosilcev zvoka je bila kar mikavna. Vse plošče so bile lično zložene v svojih ovitkih, prav tako zelo estetske. Nosilci zvoka so bili tudi zelo lepo ohranjeni. Izbira glasbe je bila kar široka, zajemala je vse zvrsti, od rocka, do punka, popa, reaggea, jazza itd. Upam si trditi, da je na sejmu vsak obiskovalec našel natanko tisto, kar si je želel. Prav bi bilo, da se tak sejem ponovi vsaj enkrat na leto.

Sejem gramofonskih plošč

Vzporedno s tem pa je potekal tudi Kanela festival. Na festivalu so se predstavili znani in malo manj znani glasbeniki. Najprej so se predstavili trije zmagovalci natečaja za neznane bende. To so bili rock skupina Paranoise, psihadeliki One cupcake away, ki so nam povedali, kdaj rastejo gobe in rock band Cona 40. Potem se je predstavila skupina Stella s planeta X, Nato Grafenberg und Alkotesters ter skupina Curbrigen, ki so dodobra ogreli ljudi. Po dolgih letih so zopet skupaj zapeli in zaigrali Eskobars, nato pa je na oder prišel poglaviten gost večera, Pero Lovšin skupaj s Španskimi borci.

Pero Lovšin s Španskimi borci

Poleg tega pa je ves čas zunaj festivala potekala tudi dobrodelna akcija za otroke. Darila, ki si jih dobil, ko si kupil srečko, so bila fenomenalna in moram pohvaliti Študentsko organizacijo, da se je zelo lepo organizirala in s tem pripravila lepo gesto.

Nastop skupine Paranoise

Druženje in koncertni žur je bil zagotovljen, morda je bila edina slabost tega dogodka postavljen PTC režim, ki je tako od obiska odvrnil marsikaterega potencialnega obiskovalca/ko. Prav tako so bili vsi prisotni z ograjo ločeni oz.  odmaknjeni kar (zelo) daleč od odra, kar manjša komunikacijo benda s publiko. 

One Cupcake Away

Dandanes že s težavo pojdeš na WC brez tega pogoja. Kam smo res prišli tako daleč, ko se je znanec pripravljen prepirati z znancem ali z drugo osebo zaradi prisilnih PCT pogojev in siljenj na cepljenje. To bi  morala biti svobodna odločitev vsakega posameznika. »Deli in vladaj« so rekli, današnjim oblastnikom pa očitno to dobro uspeva, ob naivnih ljudeh (t.i. ovcah) pa je to še precej lažje udejaniti. Razmišljajte (tudi) s svojo glavo, srečno!  

Piše: Mojca Lubej
Foto: Sara Petešič

Ni komentarjev:

Objavite komentar