petek, 1. oktober 2021

Intervju s skupino Čao Portorož: ´Izhajajte iz sebe, ne izdajajte se za nekaj, kar niste.´

Skupina Čao Portorož je na glasbeni sceni že od leta 2009. Gre za alternativno postavo, ki pluje med post punkom in indie rockom. Sestavljajo jo Gregor Andolšek (kitara, bas, vokal), Anže Petrič (kitara), Ivian Kan Mujezinović (bas, sint, vokal) in Aljoša Cetinski (bobni). Izdali so tri albume pri Kapi Records, in sicer "Čao Portorož" (2011), "Čao Portorož" (2013) in "Pop" (2020). S štiklom "Peter" so pristali tudi na kompilaciji Punk Rock Val 20Za Slovenski Punk Rock Portal se je z Gregorjem in Ivianom pogovarjala Mojca Lubej, ki jih je ob zaključku poletja ujela na koncertnem prizorišču Sv. Anton. Dodaja, da je bilo med intervjujem ogromno smeha in veliko sproščenosti ter zabave. 

Čao Portorož: Foto: Luka Petešič

1. Kdo ste Čao Portorož? Predstavite se v parih besedah.

Ivian: Čao Portorož smo bend iz Ljubljane. Igramo punk rock (smeh).

2. Kje ste dobili idejo za tako ime? Zakaj ravno Portorož, saj vem, da ste vi Ljubljančani?

Gregor: Idejo za ime smo dobili v Ljubljani, v Fiatu Panda rumene barve, nekje na Trubarjevi ulici, na poti v Daktarij. Bolj točno, po drugi vaji.

2.1 Kaj je to Daktarij?

Gregor: Daktarij je neke vrste nočni klub, eden zadnjih bohemskih placov v Ljubljani.

2.2 Zakaj pa Portorož?

Ivian: To se nismo mi odločili, to so se višje sile... bogovi... Za vse je kriva Miladojka Youneed...

3. Izdali ste tri albume. Kaj vam je pri vsem tem ostalo najbolj v spominu?

Gregor: Od vsega nam je najbolj všeč, da se po tolikih letih še vedno dobivamo in imamo vaje, predvsem pa to, da smo še vedno ustvarjalni in še vedno delujemo. Aja, pa teh 15 komadov, ki jih ponavadi igramo na koncertih, nam je tudi zelo všeč. Sedaj kmalu bomo proslavili deseto obletnico našega delovanja.

Izdaja albuma POP (2020). Foto: Kiša Jankovič

4. Pojete v različnih jezikih. Se pravi, ste poligloti. Kako ste se za to odločili?

Gregor: Nismo se odločili. Spontano se je zgodilo.

5. Kako nastajajo vaši komadi?

Gregor: Spontano (smeh). Načeloma na vajah začnemo kar nekaj igrati in potem se iz tega razvije komad. Včasih se zgodi tudi, da nekdo prinese na vaje kak kitarski riff in ga potem obdelujemo in iz tega se tudi lahko razvije marsikaj. Kar pa se tiče tekstov, smo na začetku imeli nek zeleni zvezek, v katerega smo vsi čečkali, potem pa je Ivian začel besedila pisati sam. Načeloma pa le-teh sploh ne piše, ampak jih poje (Smeh). Da povzamemo.. Komade delamo skupaj, na vajah, vsak prinese nekaj svojega s seboj. Eden drugemu smo inspiracija... Dejansko vsak, ki naredi nekaj, nikoli ne naredi sam, ampak v komunikaciji znotraj benda.

6. Kakšni so vaši začetki?

Gregor: Težki (smeh..). Prve vaje smo imeli v nezvočno izoliranem placu. Izposodili smo si turkizno modro bas kitaro, kajti svoje še nismo imeli. Začeli smo igrati okoli osmih zvečer in končali ob šestih zjutraj. Tri dni nam je piskalo v ušesih. Ampak, ko smo se dobili naslednjič, je bilo isto.
 
7. Zakaj ste za izražanje in sporočanje ljudem izbrali ravno tak stil glasbe?

Ivian: Morda zaradi tega, ker se vedno trudimo narediti določene zadeve skupaj... Vsem nam je všeč, kar delamo. Skupaj damo svojo energijo, okuse in znanje in ustvarjamo tako glasbo, kot bi jo želeli sami poslušati. Komad delamo različno dolgo časa. Od neskončno do treh vaj, čas ni omejen. Mi smo, vsaj upam (smeh), tudi najboljši prijatelji. To se tudi vidi na ustvarjanju. Za sestavo dobrega benda je ključno, da imaš fantastične glasbenike in ljudi, s katerimi se razumeš.

8. Kakšna je bila vaša najboljša in najslabša izkušnja pri snemanju?

Gregor: Najboljša izkušnja z Žaretom, najslabša pa s Pakom (smeh). Najbolj posebno za nas je bilo snemanje zadnje plošče Pop, ker smo šli v studio. To je bilo svojevrstno doživetje. Prvo plato smo snemali na Placu, seveda v Žaretovi produkciji, drugo v mariborski Pekarni, tretjo pa v studiu. Slaba izkušnja... Miksanje... To se lahko vleče v neskončnost, če si perfekcionist. Najslabše izkušnje so, kadar prideš nekam igrat in ljudje, ki so tam, razmišljajo popolnoma drugače, kot mi. Radi delamo s takimi, ki so nam po razmišljanju in ideologiji blizu.

9. Kaj vam je ljubše? Indie rock ali post punk?

Oba: A ni to isto? (smeh)

10. Kateri so vaši glasbeni vzorniki?

Gregor: Miladojka Youneed.

11. Ali so kaki zunanji vplivi, da se na odru izražate natanko na tak način, kot se?

Ivian: Ja, seveda so, saj smo vsi odraščali ob kasetah, cdjih, ploščah, pa tudi glasbe smo preposlušali ogromno.. Ampak, kot smo prej omenili.. Drug drugemu smo inspiracija.

Čao Portorož na festivalu Ment 20. Foto: Sebastijan Iskra

12. Kaj menite, je vaš stil glasbe dobro zastopan v Sloveniji?

Gregor: Zdi se mi, da smo si v današnjih časih glasbeno bistveno bolj različni, kot so si bili recimo punk bendi v 80-tih med seboj. Zvrst glasbe ni več tisto, kar združuje ljudi. Sedaj so v ospredju stvari, kot so ideja, ideologija, odnos do publike in družbe, sodelovanje... V Sloveniji že dolgo ni bila tako močna alter glasbena scena kot je v teh časih.

13. Je po vaše dobro poskrbljeno za bende, kar se tiče alternative na splošno?

Ivian: Bendi zelo dobro skrbijo drug za drugega in v tem je čar. Ravno tako znotraj te scene tudi organizatorji zelo dobro skrbijo za bende in nekako živimo v sožitju. Najlepše je, da si spontan in se zadeve odvijajo same od sebe. Če si zanimiv in dobro igraš, boš tako ali tako vedno povabljen na špile. Dobre glasbe je ogromno. Je pa res, da če nisi v stiku s to sceno, ne boš nikoli vedel, da obstaja. Izven tega o njej noben ne govori. Alternativa je postala res alternativa.

14. Kaj vas je na nastopih najbolj fasciniralo?

Gregor: Najbolj nas fascinira, ko prideš nekam in si dobrodošel od organizatorja, ne glede na to, ali je to pet ljudi ali sto. Fasciniralo nas je, recimo, igrati v MKNŽ Ilirska Bistrica, ker je to klub z dolgo tradicijo, ljudje pa tam zelo razumejo to glasbo. Ganilo nas je tudi, ko smo igrali na Kamfestu. Ta festival obstaja že okoli 10 let. Kamniška mladina je zelo izobražena na področju alternativne glasbe.

Nastop na ljubljanskem Prazniku glasbe, mednarodnem projektu za promocijo glasbe. Foto: Pia Klančar

15. Kakšen pogled imate na popularne pevce? Koliko je za vas pomemben show busines na splošno?

Gregor: Jaz ne vem in ne razumem, zakaj je vsak dan na 24 ur novica, kaj se dogaja z Britney Spears... In to vsak dan... Vemo, da ima težave, ampak to je že preveč... Mislim pa, da v Sloveniji glasbeni show business ne obstaja. Pop design je recimo 30 let nazaj, Siddartha je 20 let nazaj. To so neke stari, ki so bile pri nas. 

15.1 Kaj pa Murko?

Gregor: Murko ni glasba (smeh). Murko je pač showbusiness, ampak mi tukaj govorimo o glasbenem showbusinessu. Edino mogoče je nekaj blizu profesionalnega showbusinessa to, kar dela Ray, to je pa tudi vse. Veseli smo, da se nam s tem ni potrebno ukvarjati v življenju. Super nam je delati glasbo na tak način, kot jo delamo in radi postamo na instagram. Mi spoštujemo vse, ampak nas show business ne zanima.

16. Kaj po vaše na glasbeni sceni manjka? Kaj pogrešate?

Ivian: (smeh).. Da razmislim.. Radio je ok.... klubi so... bendi delajo.. placi za vaje so... opremo se da kupiti.. ideje so... mogoče manjka kakšna glasbena oddaja, ki se opira na alternativno glasbo, ostalo pa načeloma vse štima.
 
17. Imate morda kak nasvet za mlade, neuveljavljene bende, ki komaj prihajajo na sceno?

Gregor: Čestitke (smeh)... le tako naprej... Ne vem, kaj naj rečem...

18. Kaj bi recimo rekli nekemu najstniku, ki pride s kitaro pred vas, je velik entuzijast in hoče nasvet?

Gregor: Nabijaj naprej, dodaj pa mal več distorziona (smeh). Malo smeha more bit.. Tisti, ki to živijo, se bodo zelo dobro znašli tudi brez naših nasvetov. Ampak zadnje čase je opazno, da so mladi ogromno začeli ustvarjati v slovenščini. Ko smo mi začeli delati glasbo, je bila angleščina en obremenjujoč faktor mladih bendov, ki so se želeli prebiti v tujino. Sedaj pa je kar naenkrat nastalo ogromno strasti v tej slovenščini. To je ena od stvari, ki je za spodbujat in veseli smo, da je prišlo do tega. Nasvet, ki ga lahko damo: Izhajajte iz sebe, ne izdajajte se za nekaj, kar niste in se ne sramujte svoje nežnosti.

Čao Portorož, Čao. Foto: ČP fb
 
Poslavljamo se s štiklom "Peter", ki je bil uvrščen na kompilacijo Punk Rock Val 20. Hvala skupini Čao Portorož za sodelovanje in veliko koncertnih dogodivščin še naprej.

Ni komentarjev:

Objavite komentar