sobota, 8. januar 2022

KXX izdali kompilacijski album, ki lastno poezijo združuje s punk rock nabojem!

KXX (kiksiks) so v decembru navrgli sveži kompilacijski album ter ga enostavno poimenovali s številko I. Tokratna zbirka nosi 16 štiklov, ki rahlo spominjajo na delo in ustvarjanje benda Otroci Socializma. Namreč, KXX z interpretacijo poezije in recitalov, v kombinaciji s principi punka oz. anarhičnega odnosa do glasbe, ustvarjajo slike življenjskih trenutkov. Izdaja je v digitalni različici na voljo tukaj in je izšla s podporo ZPP – Založbe punk portala.

KXX so izkušeni mački litijskega punk rock podtalja in kralji domače alter lo-fi estetike. Kvartet sestavljajo entuziasti Aljoša in Luka Vizlar na kitari, Boštjan Gretič na bobnih ter Dejan Vidmar na vokalu in bas kitari. Delujejo že od leta 1996 in prisegajo na neobremenjene sprehode mimo ustaljenih glasbenih normativov, trendov, ideologij. Ne želijo postati klasificiran kliše, zato se dostikrat prepustijo prosti improvizaciji. Njihova inspiracijska pot se običajno začne v domači dnevni sobi, nato pa sledi plemenitenje in uigravanje komadov v vadbenih prostorih. Njihove pesmi so plod večletnega zorenja in vztrajanja, poslanstvo pa je ohraniti kvalitetno lastno poezijo in jo opremiti z energijskim punk rock nabojem.

Nastop KXX v Litiji (MC) leta 2016. Foto: Anže Malis

KXX ni zgolj skupina ljudi, je stroj za izražanje tistega, pred čemer si ponavadi radi zatiskamo oči. Poganja ga kvadrat medgalaktičnih mistikov. Ni potrebe, da bi se trudili pokazati, kako znajo bit nekaj kar niso. Bolj gre za pogum biti to kar so. Enaki so si v tem, da so si med seboj zelo različni. Vsak obvladuje svoj prostor. Biti KXX je biti najprej uganka samemu sebi in se ne popustiti ustaljenim normam dojemanja česarkoli in ne samo glasbe. Biti KXX je biti kreator, čarovnik, umetnik ter sproščeni nosilec svojih mišljenj in idej ter to pretopiti v samo glasbo in izražanje, kar jim očitno zelo dobro uspeva. Le tako naprej in srečno.

Besedilo pesmi ´Točka sonca´ in ´Ra scena´

Piše: Matej Zakrajšek

Ni komentarjev:

Objavite komentar