petek, 21. januar 2022

Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 2021´ – punk inventura preteklega leta

Peklensko leto 2021 se je končalo in pred nami so novi izzivi. Ob začetku leta 2022 pa je čas, da na plano prikuka sveža kompilacija »Punk Rock Val 21«. Na njej se je znašlo kar trideset izvajalcev, ki so v preteklem letu pustili pečat z izdajo albuma, vsak pa je prispeval po eno pesem. Kompilacija tako združuje punkerske vrhunce leta 2021 v deželi pod Alpami. Izšla je v digitalni obliki pod okriljem ZPP (Založbe Punk Portala) in je dostopna tukaj. Ob te priložnosti se zahvaljujemo vsem izvajalcem za sodelovanje, aktivno delovanje in ustvarjalnost na glasbeni grudi. Foto album vseh sodelujočih skupin si lahko ogledate na tej povezavi.


Na začetku leta 21 smo se naužili godbe narko punk kartela Borjach ter njihovih mlajših bratov Social Disappointment, ki utelešajo tri akordni projektil. V januarju so nas v boju proti neznosnostim vsakdana v post punk formi bodrili še Nina Bulatovix. V februarju so ´Meje´med skajem in punk rockom rušili Kvatroriti. V marcu so se vehementno zbudili panksi iz Lublane, Lim Smrad in Žila. Inmate jim niso ostali dolžni in so nas posipali s soljo. Za nažiganje in preganjanje dolgočasja ter apatije v časih koronskih ukrepov so poskrbeli GMH. Decair so še kot zadnji v marcu poslali vihar pulverizirajočih riffov in krvavih screamov, prekinjenih le s trenutki zatišja melodičnih odsekov.

Alternative cover. Art & design: Ivan Žibert

V aprilu smo se z Leslie More peljali nazaj v zlato dobo flanelastega grunge-a in alternativnega rocka. ´Na predvečer zmage´ so nas v maju Nea opomnili, da punk ni hin, synth grinderji Otroci s postaje covid pa prepričati, da je na avtobusnih in železniških postajah samocepljenje varno. V maju in juniju pa so nas ozavestili še vegancorovci Greia s prvima studijskima albuma. Iz zatišja so se zbudili tudi White Stain v iskanju novega melodičnega punk rocka. Za dolge neodvisne avtocestne eskapade in neskončna potepanja so nas pripravljali LELEE. Zadnji junijski žebelj pa je pribil še neusmiljeni Mark Datter, a dobrega srca. Iz globin Kranja so nam v juliju hardcore metal dostavili Sakrabolt, artist Sick Mmick pa je z roko v roki samostojno zvaril grunge z alt rockom. V avgustu nam je osvežilni ´pank izpod Karavank´ prinesel priznani multinštrumentalist Samuel Blues. Za konec poletja pa so pan(i)k(o) tresli še Potato Mushroom oz. ´krompirjevi gobani´ po domače.


Septembra so udarili ´nemilosrdni gadovi´, prekaljeni Dickless Tracy z dozo grindcora, ki spletkari z death metalom. Toksičen epic crust konzervans pa so prinesli še eni poznavalci kemijskih spojin, Natt. Odkrivanju področij psihadelije, težkega groove-a in post žanrske glasbe so se posvetili člani ansambla Second Bisexual Murder. V zaplinjenem oktobru so elemente ´Sonce. Voda. Zrak. Svoboda.´ luč sveta ugledali zgolj na albumu ´eko´ melodičnih pankerjev No OFFENCE!. Da je to ´Ilizuja´ današnjega časa so potrdili tudi garažerji Dead Town Dogs v novembru. Ampak pa vsakem dežju enkrat posije sonce.

Burno oktobrsko protestno dogajanja na ljubljanskih ulicah. Foto: zajem zaslona N1
December je prinesel ´Zludij´ tudi za praznično obdobje ter zvočni gnev nad nesmiselnostim in poraznim stanjem v družbi. Za nepredvidljivo umazano hardcore petardo je poskrbel Smedja in Smetke. KXX (Kiksiks) so nas popeljali na neobremenjen lo-fi punk rock sprehod mimo ustaljenih glasbenih normativov in trendov. Za ponovno rojstvo in prvo izdajo v novi zasedbi so poskrbeli hardcore punk veljaki Odpisani. Da jih ne gre odpisati so potrdili tudi legendarni Odpadki Civilizacije, ki so veljali za eno najbolj politično in socialno angažiranih zasedb v osemdesetih, zdaj pa so se vrnili na stare tirnice. Za konec leta 2021 pa je ´vstala´ še glasba legendarne novovalovske zasedbe iz osemdesetih Otroci Socializma, za Braneta in večnost še na vinilni izdaji. Srečno!

Piše: Matej Zakrajšek

Ni komentarjev:

Objavite komentar