sobota, 21. januar 2023

Pankrtske gliste in druščina - Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 22´

Za nami je leto 2022, leto zaključka uradnega dela epidemije, vojnih razmer v Ukrajini in političnih sprememb v Sloveniji. V letu 2023 so pred nami novi izzivi, ki jih bomo upam skupaj prehodili po čim bolj mirni in razsvetljeni poti.

Ob začetku leta 2023 pa je čas, da luč sveta ogleda sveža kompilacija »Punk Rock Val 22«. Na njej se je tokrat znašlo enaindvajset pesmi izvajalcev, ki so v preteklem letu pustili pečat z izdajo albuma. Kompilacija tako združuje punkerske vrhunce leta 2022 v deželi pod Alpami, vsaka skupina pa je prispevala po eno skladbo. Izšla je v digitalni obliki pod okriljem ZPP (Založbe Punk Portala) in je dostopna tukaj. Ob te priložnosti se zahvaljujemo vsem izvajalcem za sodelovanje, aktivno delovanje in ustvarjalnost na glasbeni grudi. Foto album vseh sodelujočih skupin si lahko ogledate na povezavi.


Na začetku leta 22 nas je predramil The D z akustičnim punk albumom, katerega se ne bi sramoval niti Damir Avdić. V februarju so se iz bregov Savinje dvignili nab(r)iti punk rockerji Strayaway, IngoA so nam predstavili alternativni presežek »It's All Wrong«, Duplo Truplo pa pustolovščino v odvodih hardcore punk godbe. Po marčevskem zatišju so se aprila s sonično neodvisno muziko oglasili Osotögari.

Maj je postregel s kar petimi izdajami. 100% punk iz toaletnih prostorov so nam prinesli Sereš, Krshkopoljac pa podobno toksično muziko z »Novo normalo«, izkristalizirano na presečišču punka revolta in umazanega garažnega rocka. Še težje rife so nam postregli Britof, ki s koso in lopato rijejo vse pred sabo ter Iritator, našpičeni grindcore projektil iz druge dimenzije. Za romantične punk rock valove so poskrbeli Pus Pus Pus.

Na kompilaciji se je znašlo 21 domačih izvajalcev in 21 pesmi, ki kotirajo v različnih podzvrsteh punka.

V juniju so nam »Raj mladosti« zagotovili KXX, izkušeni mački litijskega punk rock podtalja in prvaki domače alter lo-fi estetike. Za udaren post apokaliptičnem zaključek poletja so poskrbeli hc/crusterji (A)bsurd. Zvočne premike med (melodičnim) hardcorom iz 80-tih ter skate punkom iz 90-tih so nam septembra postregli Spy Abuse. Neaboinula so v vitrino položili album »Realnosti ni« ter z njim postavili ogledalo družbi.

V oktobru so žilavi Pankrti svoji bogati biri izdaj ob 45 obletnici delovanja dodali še album »Live in Zagreb 1985«. Degress so nam zvarili koktelj old school black/trash metala s črnino crusta, mladi starošolski pankerji Sranje pa »De(j)mo« prvenec. V novembru so nam Bogunov navrgli novovalovsko sliko »Dolazimo u miru«, Broken Lock pa post moderne stonerske kompozicije.


December je prinesel »Avtentični podzemni pank« benda Lukne u zakonu, ki opozarjajo, da lukne niso samo na cestah, ampak tudi v družbenih zakonih in sistemih. Božično večerjo pa so nam z grindcore mašinerijo začinili člani zasedbe Glista in nam za zaključek leta v domove prinesli potrebo po notranjem prebujenju. Srečno v 2023!

Piše: Matej Urbanč

Ni komentarjev:

Objavite komentar