torek, 7. marec 2023

Intervju z Vox Populi: ´Dotakli ste dno.´

Vox Populi je skupina, ki je nastala sedaj že davnega leta 1994. Prihajajo iz Srbije, točneje iz Beograda. Lahko se pohvalijo, da so igrali z zvezdami punk glasbe, kot so UK Subs, Dead Kennedys itd. Nastopali so že po mnogih festivalih in velikih odrih. Eden izmed njih je bil tudi lanski Exit festival, kjer smo jih ulovili tik pred tonsko vajo (Exlosive stage, 8. 7. 2022) in z njimi naredili intervju. Člani zasedbe so: Rudar - vokal, Androman - kitara, Storm trasher - kitara, Djura - bas, Kića - bobni. Mimogrede, 22. aprila bodo Vox Populi skupaj z Odpadki Civilizacije nastopili na Dunaju (COCO bar).

Vox Populi. Foto: VP official fb

1. Kdo ste Vox Populi? Kako bi se opisali nekomu, ki vas ne pozna?

Rudar: Vox populi je ultra hitra, ultra energična, ultra zanimiva, ultra zabavna in trenutno najboljša punk skupina. (smeh)

2. Kako ste dobili to ime?

Rudar: To se je zgodilo davnega leta 1994. Takrat sva s kitaristom intenzivno raziskovala finski hardcore in punk, ki sva ga tudi največ poslušala. Naneslo je, da sva postala oboževalca finske skupine Distractions. Njihov največji hit je Vox Populi. Izraz nam je bil že na samem začetku zelo zanimiv, saj Vox Populi v latinskem jeziku pomeni glas ljudstva. Ker nosi neko sporočilo, smo se soglasno odločili, da se tako želimo imenovati in smo to ime takoj sprejeli za svojega.


3. Zakaj ste izbrali hard core punk? Ima morda to nek poseben pomen?

Androman: Ko poslušaš prvobitni punk v stilu Sex Pistols, The Clash in tako dalje, vidiš, da je to punk rock, ki je samo malo trši od rock´n´rolla. Ta glasba, ki jo mi igramo, je nastala v obdobju 1981–1982 in se imenuje hardcore. Lahko bi jo definiral kot malo trši punk. Od punk rocka se razlikuje po tem, da je malo hitrejši, gibčnejši. Ker smo bolj energični, smo izbrali ta žanr in to igramo še dandanes.

4. Kaj menite o Oi Punku?

Strom Trasher: Kakšno je to vprašanje? To je glavna gonilna sila, glavna moč v punk rocku. Zame je najbolj pomemben, ker rad poslušam Oi punk. Obožujem stare in nove bande. Od starih imam zelo rad skupino Blitz. Evo, še njihovo majčko nosim (smeh). Rad imam tudi skupine Foreskin, The Business in tako dalje.


5. Kako vaše pesmi nastajajo? Od kje ideje?

Rudar: Načeloma je to vpliv tistega, kar se dogaja v svetu okoli nas in z nami samimi. Poleg tekstov, ki so politično usmerjeni in se tičejo oblasti in delovanja politike, ne samo v Srbiji, ampak vsepovsod po svetu, pišemo tudi osebno izpovedne pesmi. V njih opisujemo, kako se počutimo in kako svet okoli nas vpliva na naša čustvena stanja in dojemanje.

6. Kako izgledajo vaše vaje?

(Smeh iz vseh strani) Kića: Imamo boben, dve kitari in eno bas kitaro. Takole bom povedal. V bendu nas je pet. Basist je tonec in večkrat je na turneji z nekim drugim bendom. Ko se to zgodi, prevzame bas v roko naš kitarist. Ker pa smo vsi precej zasedeni, se lahko zgodi, da pridemo na vajo samo trije. V takih trenutkih skombiniramo tako, da eden od nas prevzame vokal, kitaro in boben, nato se stvari menjajo in si nekako delimo pozicije. Ko pride do nastopov, pa se hitro vklopimo in le-ti stečejo brez problema. V glavnem, zelo zanimiv način, ki se vedno izide.
7. Kako pa so vaše vaje izgledale med epidemijo?

Rudar: Normalno smo se dobivali, takoj, ko so nas pustili, da odidemo iz hiše. Zavedamo se, da je v tej glasbi zelo pomembno vzdrževati formo in kondicijo, če želiš, da si zares dober. HC lahko primerjamo z nekim športom, kajti hitro lahko padeš iz forme, če nič ne vadiš.

8. Kakšen občutek je nastopati z imeni, kot so UK Subs, Dead Kennedys in tako dalje?

Storm trasher: To nam se je dogajalo že tolikokrat, da nam je postalo igranje z njimi nekako enako, kot z vsemi ostalimi. Z velikimi svetovnimi zvezdami smo v bistvu postali dobri prijatelji. Organizirali smo jim koncerte v Beogradu. Tudi oni so nam pomagali, da igramo v tujini, recimo v Angliji. No, ko smo bili še na začetku naše poti in smo prvič igrali z G.B.H., nam je to bilo nekaj posebnega. Kasneje pa vidiš, da ti ljudje niso nikakršne zvezde, ampak so isti, kot mi vsi, so takšni, kot publika, ki pride na njihove koncerte. Zato je za nas sedaj to nekaj normalnega in se počutimo, kot da nastopamo z določenimi bendi, ki nimajo svetovnega slovesa.

Vox Populi @Exit festival, Novi Sad 2022. Foto: VP official fb

9. Ste skupina z veliko leti delovanja. Kakšna je razlika od začetka do sedaj
?

Kića: Zastavila si mi precej zanimivo vprašanje. Ne vem, kaj naj ti rečem. Sedaj smo morda malo bolj uigrani. Začeli smo kot bend, ki je igral priredbe. V času naših začetkov ni bilo veliko koncertov, kajti bile so kar stroge kazni za take, kot smo mi. V nekem trenutku smo prišli na idejo, da bi bilo dobro narediti žur za prijatelje. In tako smo začeli igrati. Prvi koncert je trajal dve uri. V njem smo igrali priredbe vseh možnih punk bendov. Kaj kmalu pa smo začeli delati svoje pesmi. V kasnejših letih našega delovanja je prišlo obdobje, ko smo igrali malo hitrejšo glasbo, na katero sta imela vpliv tudi speed in trash metal glasba. Imam občutek, da se ta obdobja pri nas menjajo. Enkrat igramo bolj blago glasbo, drugič zopet tršo... Kot je meni znano, čez take faze prehaja veliko bendov. Načeloma pa se kar dobro držimo tistega, kar smo si zadali.

10. Kaj vam glasba pomeni?

Androman: Vse. Glasba je absolutno vse.
11. Katere glasbe recimo temu ne poslušate?

Androman: V tem trenutku ne želimo klasificirati po žanrih glasbe, kaj imamo radi in česa ne maramo. Lahko rečem, da se izogibamo tistega, kar nas maltretira in nas spravlja v depresijo in obup, tistega, kar nam je brez veze, nečesa, kar nas ne inspirira in ne čutimo, da temu posvetimo nekaj časa. Z eno besedo, eden naših avtorskih komadov je posvečen turbo folk glasbi in se imenuje Dotakli ste dno.

12. Eno provokativno vprašanje: Nekateri ljudje pravijo, da je punk mrtev. Kaj pravite vi?

Rudar: V bistvu ni mrtev. Na trenutke se samo uspava. Dokler obstajajo bendi, ki punk igrajo, ne morem reči, da tega žanra ni... Zadnje čase je ogromno mladih bendov, ogromno neke mlade energije na tem področju in dozdeva se mi, da se punk vedno znova rojeva. Skozi glasbo se vedno znova širi, ampak mislim, da je to samo v glasbi, pankerski trend pa zamira. Ni več protestov in takega druženja ter načina življenja pankerjev, kot so bili včasih. Ko se je končala epidemija, smo takoj začeli s koncerti. Jaz sem mnenja, da je punk definitivno živ.

Vox Popoli @To be punk festival 2022. Foto: VP official fb

13. Kakšni so vaši plani za naprej?

Storm Trasher: Plani? (smeh) Plani so taki, da odidem iz benda (smeh). Mislim, da v tem trenutku nimamo nekega konkretnega plana oz. cilja. Nadaljevati nameravamo s tem, kar smo naredili do sedaj. Naše delo želimo predstaviti publiki ter pridobiti čim več mladih ljudi. To je glavno. Počasi ostvarjam novo glasbo. Nekaj imamo že posnetega, pa tudi nekih spotov smo se lotili. Radi pa bi izdali tudi kakšno vinilko.

14. Kakšno sporočilo bi dali mladim HC punk bendom?

Rudar: Vsak pritisk, ki ga trpite od sistema, vsako represijo ali nezmožnost, da se predstavite in igrate, ignorirajte in najdite moč, da igrate dalje ter da nadaljujete s svojim delom. Pomembno je, da nekako furate svojo idejo na brezkompromisen in močan način.

15. Vaša zaključna misel...

Rudar: Jaz bi na koncu intervjuja rad pozdravil vse naše prijatelje iz Slovenije, še posebej tiste iz Ljubljane in Idrije, prijatelje iz Metelkove, bende, kot so Hak Attak, Gužva u bajt in mnoge druge, s katerimi smo igrali. Rad bi povedal, da nam je v Sloveniji vedno lepo, ko pridemo.

Mojca s člani zasedbe na Exitu 2022. Foto: osebni arhiv Mojce Lubej

Najlepša vam hvala za intervju in želim vam še veliko uspehov v prihodnosti. Intervju je pripravila Mojca Lubej.

Ni komentarjev:

Objavite komentar