četrtek, 8. februar 2024

Izšla je kompilacija Punk Rock Val 2023 - Glasbeni šum v deželi pod Alpami

Zakorakali smo v leto 2024, polno izzivov, a tudi novih priložnosti. V ozračju svetovnih nemirov, ki so zaznamovali leto 2023, ter inflacije, vam predstavljamo svež veter punkerskih izrazov v obliki digitalne kompilacije »Punk Rock Val 23« Založbe Punk Portala. Z 21 udarnimi skladbami, ki jih je prispevalo prav toliko izvajalcev, odraža ta kompilacija vihravo punk sceno v deželi pod Alpami. Vsaka skupina je s svojim albumom v preteklem letu pustila svoj pečat, zdaj pa so skladbe iz njihovih izdaj združene na enem mestu.

Vstop v zvočno krajino leta 2023 najdete tukaj. Hvala vsem, ki boste prisluhnili in delili to glasbeno potovanje z drugimi, ter nenazadnje zahvala vsem sodelujočim skupinam brez katere te kompilacije ne bi bilo. Foto album skupin se nahaja na tej povezavi.


V srcu punk rock vala 2023 se ponašajo ikone domačega punk rocka, LUBLANSKI PSI, ki so svojo dediščino zapakirali na dvojni vinili izdali. Tu so še INDUST-BAG iz Metlike, ki prinašajo nov zvok na zapuščini punka iz 80-tih.

Sveži KAVEKANEM so vzniknili iz zapuščine železnikarske crust šole, SMACKED pa nam v stilu 90-ih ponujajo punk rock žagovino. BALANS ustvarjajo edinstven post-ekvatorialni zvok z umetniškim navdihom, rahlo prezrti NOXIRE pa že tri desetletja utelešujejo pritegljivo punk'n'roll energijo. Tu so še ODPISANI, zastavonoše pomurskega hardcora od 1995.

Kolaž sodelujočih skupin. Vir: FB sprp

DUPLO TRUPLO, novomeška punk veterana, sta zopet posnela nekaj trušča. Razgibani SUZI SOPRANO prinašajo eklektično surovost, PROPAD pa projektilne komade, kot se za hardcore bende spodobi. V nekonvencionalnem pristopu so navdušili tudi odpičeni KU-RI-BOH!

GLISTA s svojo pojavo izraža edinstveno podzemeljsko grindcore identiteto, SMEDJA IN SMETKE enigmatični hardcore čarodej pa uteleša celovit DIY pristop do ustvarjanja. SRANJE navdihuje neusmiljen zvok punka iz 80-tih, JOLTED prinašajo intenziven izraz v sodobno alternativo, DECLINE THE FALL pa prav tako progresiven pristop v vodovja metalcora.

Založba Punk Portala je izbrala izvajalce kompilacije. Foto: ZPP
NEA boi nula pripovedujejo zgodbe kot kabaretni punk rockerji, PARANOISE pa se ponašajo s paleto različnim alternativnih vplivov. KA TE TRGA prav tako navdih črpajo iz alternativnih virov, komade pa lepijo v prekmurščini. Iz kevdra so na podstrešju pristali GUNI, ki opevajo lepote železarskega rdeča mesta. Prijetno presenečenje so URYAN, radovedni popotniki po zemljevidu riffov in glasna osvežitev na domači kitarski sceni.

Kompilacija "Punk Rock Val 2023" ni le zbirka pesmi, temveč tudi odraz aktualnega življenja, družbe in izražanja upora skozi oči ter misli izvajalcev, ki soustvarjajo utrip slovenske punk scene.


Piše: Matej Urbanč

Ni komentarjev:

Objavite komentar