torek, 22. november 2022

Hardcore eksperiment iz novomeškega zaklonišča ali Duplo Truplo: "Ruševina je najstabilnejša gradjevina…"

Duplo Truplo je razigran projekt, ki je v letu 2021 vzklil v enem izmed novomeških zaklonišč. Duo sestavljata Zoran Subašič – Zok (kitara, bas, vokal) in Janez Žura na bobnih, ki (ko ga prime) občasno tudi kaj zapoje. Da je Duplo Truplo (bilo) zelo živo priča njun pristop, stvaritve in nastopi.

Novomeško mrtvilo sta se odločila preganjati z udarnimi rifi in tolkali, modrovanjem in kreiranjem štiklov. Njuna pustolovščina se odvija v odvodih hardcore punk godbe, ki pa še zdaleč ni prva. Prvenstven je zgolj album Dupla Trupla, ki je izšel v februarju pri Downtown recordings ter je razveselil navdušence težjih in hitrih rafalov izpod strun. Pogovarjali smo se s kreatorjem tega edinstvenega projekta Zoranom Subašičem, med prebiranjem pa si lahko spustite kakšen zvočni udar z izbiro spodaj.


1. Za začetek nekaj o vaših začetkih. Kako je nastalo Duplo Truplo?

Nastalo je kot druženje in džemanje v vadbenem prostoru. Nekaj časa smo improvizirali s kitaristom Dohtarjem, kjer sva mu midva držala ritem sekcijo. To je bilo bolj v smeri jazza in improvizacije. A sčasoma je bilo dovolj in zaželela sva si delati hardcore. Nastal je vmesni projekt Kriza'n'tema, kjer je Janez špilal kitaro, jaz pa bobne. To je bil noisecore oz. improvizirani hardcore. Nato sva v roku meseca ali dveh zamenjala vlogi in nastalo je Duplo truplo.

2. Od kod ideja za tako ime benda? Ne razkriva ravno narave glasbe »trupla«.

To je Janezova ideja, ki označuje navdušenje nad dvojno pijačo, a se v istem momentu odločiš za trojno in temu rečeš duplo truplo vodko ali nekaj. Meni se je zdela lepa fonetična kombinacija in tako sva prevzela ime Duplo Truplo, ki lahko označuje tudi 2 trupli…

3. Zoran, igral si že v več bendih in projektih. To je tvoj že kateri?

Ne štejem, jaz samo ustvarjam počasi in zanesljivo…

4. Pa Janez, ki igra bobne in občasno vokalira. Kje se je predtem že glasbeno izražal?

Bil je član v legendarnih Corcorasih in pri Tavžntroži.

5. Igrata neke vrste eksplozivnega hardcore punka, ki zelo pade globoko v ušesa. Zakaj ste za izražanje izbrala ravno tak stil glasbe?

Omejena sva bila z glasbenim znanjem in okusom.

Duplo Truplo na "Ne kužim fest-u" (28. 5. 2022, Gromka - Metelkova, LJ). Foto: NKF

6. Za besedila sta zadolžena oba, za glasbo tudi. Se je lažje usklajevati, če sta prisotna dva člana v bendu, denimo na vajah in pri snemanju?

Dosti se je lažje zmenit za vaje, če sta samo 2… Drgač pa, če je volja, potem je pot, samo več truda je potrebnega ter še več obzirnosti.

7. V februarji je izšel demo prvenec, ki nosi osem komadov. Zakaj ga niste naslovili z imenom? Kje je bil posnet? Sta zadovoljni s končnim izzidom in sodelovanjem?

Ne vem, zakaj nima imena. Včasih so imena odveč… Posnet je bil v vadbenem prostoru, kjer je tudi snemalni center Downtown recordings, samo da ne bo koga zavedlo… To je samo ena luknja v zaklonišču.

Sva pa zadovoljna glede na vloženi trud. Šele na snemanju sva besedila postavila na glasbo tako, da je ta glasbeni prvenec bil presenečenje za oba. Seveda je potem bil problem igrati in peti hkrati, vendar sva tudi to osvojila.

8. Izdaja se odpre s pesmijo »Imam svoj blues«. Kakšen je vajin »blues« (vodilo) življenja?

Tukaj imava popolnoma drugačne poglede in vodila, zato bom zase rekel, da sem vesel, da sem še živ in se čudim celotnemu obstoju Vsega. Delam veliko na sebi in ne prenašam večine ljudi. Zanima me narava realnosti in iskanje Resnice, kot so jo nekateri ljudje v Zen budizmu.


9. »Država ni podjetje, država ni kmetija, država ni družina in ni monarhija. Glasen na protestih, tiho na volitvah, drugi so odločil, tebi so pa vsi isti.« Kaj sporočate s temi stihi, ki jih najdemo v pesmi »Intermezzo«?

To je Janezova pesem in besedilo s katero agitira naj ljudje začnejo volit. To je tudi njegov riff oz. glasba in jo pač igram, vendar se osebno ne strinjam s tem. Meni se zdijo volitve le varnostni ventil in iluzija izbire in če bi volitve karkoli spremenile, bi bile verjetno prepovedane.


10. Se vam zdi, da »svet razpada« ali še tli upanje?

Pravijo, da upanje umira zadnje… Nekateri pravijo, da to izvira iz Pandorine skrinjice, ki jo je odprla in vse Zlo se je razširilo po svetu. Le upanje je ostalo zadnje v skrinjici. To nam pove o naravi upanja, da je upanje zlo.


11. Kakšne »svetle prihodnosti« si želiš?

Svoboda, enakost, bratstvo, sestrstvo, različnost mnenj in navad, pluralnost mišljenj in obzirnost. Skratka utopično idealistično razmišljanje, ki lahko funkcionira le v manjših skupnostih.


12. Demo je izšel je pri d.i.y. založbi Downtown recordings, ki jo vodiš. Založba že ima pod okriljem kar nekaj izdaj. Kako si prišel na idejo o založbi? Kakšen je njen namen in cilj?

Začelo se je s snemanje nekih bendov nu-metala ter panka pred 20 leti skupaj s prvim bobnarjem našega benda Outside down (Andrej Cör) in začuda je ime ostalo, ker si dovolimo biti nadžanrski in brez nekih pretiranih omejitev. Pa tudi nimamo problemov z denarjem, ker ga ni, tak da vse lavfa kot je v začetku, samo malo več znam miksat… pa še to se ne bi hvalil preveč.

13. Kako bi komentirali zdajšnjo alternativno sceno pri nas in tisto, recimo pred 10, 15 leti?

Na žalost nisem tako aktiven, da bi kar vsepovprek hodil po koncertih... Dejansko vidim po objavah, da imamo res kup bendov in je kar nekaj kvalitete. Se mi pa zdi, da mladih bendov ni več toliko in da mladi ne hodijo na koncerte, ampak imajo druge načine preživljanja časa. Tudi izražanja ni več toliko ampak je več konzumerizma, ker je vse na voljo za vsakršen okus. Vendar ja, živimo v poplavi novih izdaj in zelo kvalitetne stvari prihajajo ven, samo malo treba pobrskat.

14. Kakšno je aktualno stanje za alternativo v Novem mestu in bližnji okolici? Je Pumpnca ob reki Krki po zaprtju Sokolskega doma primerno »nadomestilo«? Kako je z lokalnimi (punk) bendi?

Pumpnca ni nadomestek za Sokolski dom, je pa fajn plac za druženje ter za politične debate ob pivu. Vsaka čast Blažu Habjanu, da se trudi vsa ta leta s programom in projekti ter tudi likovnimi razstavami. Sam občasno pomagam na kakih dogodkih kot tonski mojster, tako da smo letos gostili Klubski maraton (Decair, Bibliban), pa lokalna avantgardista Atwoodovo padalo. V septembru pa je bil tudi koncert "punk v mestu", kjer so zažgali domači in tuji punk/metal bandi.

Ja od punk podmladka imamo v Novem mestu Jaja Bojz in Bajta 23, ne pozabimo pa, da imamo še novovalovski bend Luto, ki ima res odličnega vokalista. Dead Corcorasi so dead, oz. ne trzajo kaj dosti, vendar se bodo že zbudili za kak koncert, imajo pa tudi napovedano plato.

15. Kdaj vas bomo lahko ujeli na odrih?

Duplo Truplo je šel na hiatus (op. p. premor) oz. sva praktično zaključila sodelovanje zaradi porajajočih se trenj in da ne bi stvari prerasle v kaj hujšega, sva se odločila, da za nekaj časa malo prekineva.

16. Kakšni so načrti za prihodnost z bendom Duplo Truplo? Škoda bi bilo, da bi padel v vodo po eni izdaji.

Načrtov ni kaj dosti. Imava še 4 pesmi za posneti in to bova tudi naredila. Ne bom rekel, da ne bi šel več špilat, sem pa zdej začel delati nekje in sem polno zaposlen, Janez je pa tudi v Ljubljani skozi cel teden.

Zoran Subašić - Zok, eden izmed gonilnikov novomeške alter scene. Foto: osebni arhiv

17. Kaj bi na koncu še sporočili bralcem…

Ruševina je najstabilnejša gradjevina…

Aja, pa velika zahvala naslednjim posameznikom in ekipam, ki so pomagali Duplemu truplu: Ivan Radioaktivan, Grega Križnar, Krasi in Sranju, SPRP, RŠ-u za intevjuje in vsem bendom s katerimi smo igrali v tej kratki glasbeni epopeji…

Intervju je pripravil: Matej Urbanč

Ni komentarjev:

Objavite komentar